Besluiten over anti-apartheid vernietigd

DEN HAAG, 10 jan. - De Kroon heeft de besluiten van twaalf gemeenten en een stadsdeelraad over het voeren van een economisch anti-apartheidsbeleid vernietigd. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken gisteren meegedeeld. Het betreft de gemeenten Amsterdam, Culemborg, Delft, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Oss, Rheden, Vlissingen, Wormer en Zaanstad en de stadsdeelraad Amsterdam Zuid-Oost.

Zij hadden besloten bij voorkeur geen zaken meer te doen met bedrijven die relaties onderhouden met Zuid-Afrika. Dit voorkeursbeleid vormt volgens de regering een onaanvaardbare doorkruising van haar Zuid-Afrika-beleid. Vanwege de onderlinge verwevenheid van het voorkeursbeleid met andere elementen van het door de gemeenten voorgenomen anti-apartheidbeleid zijn de raadsbesluiten in hun geheel vernietigd.

Het niet aankopen van produkten en diensten uit Zuid-Afrika en het niet accepteren van sponsoring van eigen projecten door bedrijven die banden hebben met Zuid-Afrika kunnen volgens de regering wel door de beugel. Als deze maatregelen op zichzelf staan hoeven zij geen doorkruising van het regeringsbeleid op te leveren.

Het ministerie maakte tevens bekend dat de schorsing van raadsbesluiten van Rotterdam en de deelraad Amsterdam-Watergraafsmeer zijn opgeheven, nu deze besluiten zijn aangepast. (ANP)