Ambassadeur wijst verzoek Suriname af

PARAMARIBO, 10 jan. - De Nederlandse ambassadeur in Suriname, P. Koch, heeft tegenover het ochtendblad De Ware Tijd verklaard dat “het niet de taak is van de Nederlandse regering om berichten in de Nederlandse pers te corrigeren”.

De ambassadeur reageert daarmee op een verzoek van Suriname aan Nederland om “corrigerend” op te treden tegen het Algemeen Dagblad. Die krant berichtte dinsdag dat de nieuwe Surinaamse minister van defensie, de militair R. Christopher, betrokken is geweest bij het doden van twee lijfwachten van Junglecommando-leider Ronnie Brunswijk op 26 maart vorig jaar.

Minister Ramlakhan (buitenlandse zaken) tekende diezelfde dag nog protest aan bij ambassadeur Koch tegen de publicatie. Ramlakhan stelde in een verklaring dat de beschuldiging “aangezien het om een minister van het Surinaamse kabinet gaat, niet zonder gevolgen kan blijven, indien de Nederlandse regering niet corrigerend optreedt”.

Volgens ambassadeur Koch heeft Ramlakhan hem gevraagd of de Nederlandse regering het bericht in het Algemeen Dagblad kon ontkennen. De ambassadeur heeft de minister erop gewezen dat “dat niet de taak van de regering is”. “Als er problemen zijn met de media, moet men naar de rechter stappen”, aldus Koch.

Koch zegt de bezorgdheid van de Surinaamse regering aan Den Haag te hebben overgebracht. Hij merkt ook op dat Nederland geen perscode kent. Daarvan was sprake in de verklaring van minister Ramlakhan.