Akzo verkoopt Talens aan Japanners

ROTTERDAM, 10 JAN. Akzo verkoopt dochterbedrijf Koninklijke Talens aan het Japanse Sakura Color Products. Het Arnhemse chemieconcern beschouwt Talens, producent van onder meer verf en inkt voor kunstschilders en de grafische markt, niet langer als kernactiviteit.

Akzo is momenteel bezig met een ingrijpende reorganisatie van zijn divisie Coatings. Het relatief kleine Talens, sinds 1963 onderdeel van het concern, levert veel hoogwaardige produkten in kleine hoeveelheden. Het past niet meer tussen de Akzo-coatingbedrijven die zich richten op veel massaler afzet en industriele afnemers.

Niet bekend

Talens heeft in Apeldoorn een produktievestiging waar circa 300 mensen werken en verkoop- annex distributiedochters in Belgie, Duitsland, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland. De verkoop van de onderneming, waarover in principe overeenstemming is bereikt, zal niet leiden tot veranderingen in management of personeelsbestand.

De bonden staan in principe positief tegenover de verkoop. Volgens de Vereniging van Hoger Personeel bij Akzo en de Industrie- en Voedingsbond CNV zal de overneming de positie van Talens versterken. De CNV-bond wil wel 'nadere afspraken' over het behoud van arbeidsvoorwaarden.

Sakura boekt met 700 medewerkers in 'kleurprodukten' en schrijfmaterialen een jaaromzet van ongeveer 230 miljoen gulden. Bax verwacht groei van Talens doordat hij toegang krijgt tot de distributiekanalen van Sakura in Zuidoost-Azie en door uitwisseling van technologische kennis.