Airbus boekt voor het eerst winst

Het Europese vliegtuigconsortium Airbus heeft in 1990 voor het eerst in zijn bestaan een positief operationeel resultaat geboekt.

Directie-voorzitter Jean Pierson van Airbus wilde gisteren niet zeggen hoe hoog de winst is uitgevallen.

De vier partners in Airbus zijn Deutsche Airbus, Aerospatiale uit Frankrijk, British Aerospace en Casa uit Spanje. Volgens Airbus overtroffen de verkopen vorig jaar de verwachtingen, hoewel de omzet door een staking bij British Aerospace van 4, 9 miljard tot 4, 6 miljard dollar daalde. Het aantal afgeleverde vliegtuigen kwam daardoor uit op 95, tegen 105 in 1989. Dit jaar verwacht Airbus 168 vliegtuigen af te leveren.

Het vliegtuigconsortium boekte vorig jaar 404 vaste orders ter waarde van 27 miljard dollar. Directie-voorzitter Pierson noemde de vooruitzichten voor 1991 volkomen onzeker als gevolg van de Golfcrisis. Hij vreest verder dat sommige luchtvaartmaatschappijen, getroffen door geldgebrek, niet in staat zullen zijn bestelde vliegtuigen af te nemen.