ABN komt top van Staal versterken

ROTTERDAM, 10 JAN. Twee gepensioneerde ABN-bankiers komen de leiding versterken van het noodlijdende Staal Bankiers in Den Haag dat aan een grootscheepse reorganisatie werkt.

Mr. C. J. van Beusekom (67), voormalig directeur-generaal van de ABN, treedt tijdelijk toe tot de directie. Drs. J. de Jongh (65), voorheen lid van de raad van bestuur van de ABN, wordt op de komende jaarvergadering benoemd tot commissaris. Hij wordt de eerste commissaris die niet uit de gelederen van grootaandeelhouder Vendex International afkomstig is.

Twee van de vier zittende directeuren van Staal Bankiers treden op 1 april af: mr.drs. E. J. L. Bakker en mr. R. D. E. den Hertog. Het zijn de directeuren uit de periode Jongbloed, de man die van Staal een spraakmakende bank maakte maar die uiteindelijk wegens allerlei geruchtmakende zaken (onder meer het veel besproken lek bij de Nederlandsche Bank), twee jaar geleden moest aftreden.

De statutaire directie van Staal bestaat na het vertrek van de twee genoemde directeuren uit voorzitter mr. Z. O. H. M. baron van Hovell tot Westerflier (de man die twee jaar geleden drs. T. Jongbloed opvolgde) en mevrouw A. P. M. van der Veer-Vergeer. De oud ABN-er Van Beusekom fungeert als directeur op persoonlijke titel en niet als statutair directeur omdat anders een aparte aandeelhoudersvergadering zou moeten worden belegd.

Het beursgenoteerde Staal Bankiers (voor 79 procent eigendom van Vendex International) kondigde eind vorige maand een ingrijpende reorganisatie aan, nadat fusiebesprekkingen met de Belgische Bank Brussel Lambert (BBL) waren stukgelopen. Staal leed vorig jaar een verlies van 58 miljoen gulden, inclusief de vijftig miljoen reorganisatiekosten.

Directie en vakbonden zijn het deze week eens geworden over een sociaal plan voor de negentig van de 230 werknemers die binnenkort moeten afvloeien. De directie verwacht begin volgende maand met de uitvoering van de reorganisatie te kunnen beginnen.