Aandelenkoersen omlaag na falen van Golf-overleg

AMSTERDAM, 10 JAN. De internationale effectenbeurzen hebben vanochtend over het algemeen gematigd gereageerd op het mislukken van het Geneefs Golf-overleg. Ofschoon op Tokio na alle beurzen een koersdaling lieten zien, was het verlies matig en bleef het handelsvolume betrekkelijk laag.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanochtend op 1, 4 procent lagere koersen. De CBS-stemmingsindex, die aan het slot van gisteren op 79, 3 eindigde, stond na het begin van de beurshandel al snel op 78, 2. Hiermee hervond de beurs het niveau dat woensdag bij het begin van de handel bestond en was de gisteren behaalde koersstijging ongedaan gemaakt.

Koninklijke Olie was met een winst van drie dubbeltjes naar 129, 70 gulden een eenzame koploper. Op de vloer werd verteld dat vanuit Zwitserland belangstelling voor Nationale-Nederlanden zou bestaan, maar het aandeel verloor echter zeven dubbeltjes en noteerde halverwege de morgen 53, 50 gulden.

NEW YORK De financiele markten in de Verenigde Staten hebben gistermiddag paniekerig gereageerd op het mislukken van het Golf-overleg in Geneve. De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York gaven binnen korte tijd de forse winst die eerder op de dag was opgebouwd weer prijs. De Dow Jones-index van de dertig grootste industriele fondsen zag zijn winst van 45 punten binnen tien minuten geheel verdwijnen en omslaan in een verlies van ruim tien punten.

De dollar, die in tijden van spanning als valutavluchthaven geldt, reageerde met een koersstijging. Omdat er voorlopig geen einde blijkt te komen aan de spanningen in het Golfgebied kon de koers met ruim twee cent oplopen tot 1, 7305 gulden. De ruwe-olieprijs, die eerder op de dag een daling had laten zien van vier dollar per vat, ging van dat lagere peil met maar liefst zeven dollar omhoog naar omstreeks dertig dollar per vat nadat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker tijdens een gisteravond in een Geneefs hotel gehouden persconferentie bekendmaakte dat het overleg met zijn Iraakse ambtgenoot Aziz op niets was uitgelopen. Door het tijdsverschil tussen Europa en de Amerikaanse oostkust, kwam deze voor de beursstemming weinig vrolijke mededeling nog tijdens de beurshandel op Wall Street even na 14.00 uur lokale tijd door.

Het Dow Jones industrial koersgemiddelde eindigde tenslotte op 2.470, 30 en verloor daarmee 39, 11 punten (1, 6 procent) ten opzichte van het slot van de voorgaande beursdag.

TOKIO Dat de beursstemming in Japan soms een eigen richting volgt en niet altijd synchroon met andere internationale beurzen behoeft te lopen, werd ook vandaag weer duidelijk. De aandelenkoersen in Tokio, die aanvankelijk na de eerste tien minuten van de beurshandel circa een procent lager noteerden dan het slot van de voorgaande dag toen bekend was dat de Geneefse diplomatie van Baker en Aziz op niets was uitgelopen, begonnen vanochtend opgewekt maar voorzichtig aan een geleidelijke opmars. Dit verhief de koersen tot boven het slotniveau van gisteren. De winnaars waren vooral te vinden in de bedrijfssectoren telecommunicatie, banken, onroerend goed en textiel, terwijl in de sectoren automobielen, energie en papier koersdalingen optraden. Handelsconcern C. Itoh steeg 17 yen op het bericht dat samen met Exxon een olieprojekt in Oost Siberie op touw is gezet. De beursomzet was matig met 260 miljoen verhandelde aandelen.

Het Nikkei-225-koersgemiddelde eindigde de beursdag met een winst van 78, 09, waarmee het 0, 3 procent hoger uitkwam op 23.047, 36.

LONDEN De Britse aandelenkoersen, die gistermiddag nog zo een enerverende opleving lieten zien, openden vanochtend in mineur bijna een procent lager. Het FT-100-koersgemiddelde daalde bij opening van de ochtendhandel tot rond 2.109.

Het falen van de het gesprek tussen de Irakese minister van buitenlandse zaken en die van de Verenigde Staten brengt de datum waarop de vijandelijkheden in de Golf kunnen aanvangen, weer dichterbij. Dit vooruitzicht is niet bevorderlijk voor de toch al op proef gestelde zenuwen van menig belegger.

Toch was er ook vanochtend geen sprake van grote verkoopdruk, want in de eerste uren van de handel bleven de omzetten betrekkelijk gering. Hoewel er weinig marktsteun werd verkregen vanuit Wall Street, waar de koersen een scherpe daling lieten zien, was er wel enig houvast aan de beurs van Tokio, waar de aandelenkoersen na het sombere bericht over de Golf-situatie zelfs een lichte stijging vertoonden.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen gaven bij de opening van de markt een daling van 0, 5 procent te zien. Het Dax-30-gemiddelde kwam hierdoor uit op rond 1.368.

Vele handelaren hadden vanochtend een scherpere daling voorzien als gevolg van de teleurstellende afloop van het overleg in Geneve. De stemming blijft echter labiel en kan later op de dag nog verkoopdruk ontwikkelen.

PARIJS De Franse aandelenkoersen openden vanochtend op een 2, 75 procent lager niveau en deden hiermee het grootste deel van de woensdag behaalde koerswinst (plus 3, 3 procent) weer teloor gaan. Het volume was in het begin van de ochtend echter tamelijk laag. De CAC-40-index was halverwege de ochtend ruim 420 punten gedaald naar rond 1.509.

BRUSSEL Op de Belgische aandelenbeurs werden de meeste noteringen vanochtend naar omlaag bijgesteld. De omzetten blijven ook hier aan de lage kant. De chemieaandelen Solvay en UCB moesten enig terrein prijsgeven, evenals Petrofina dat 390 franc daalde naar 9.550.