Woede over financiele truc Servie

BELGRADO, 9 JAN. Servie, de grootste deelrepubliek van Joegoslavie, heeft een financiele crisis veroorzaakt die het monetaire systeem van het land en de gesprekken met buitenlandse crediteuren ernstige schade zal berokkenen. Dat heeft de Joegoslavische regering gisteren bekendgemaakt.

Volgens de centrale overheid heeft het parlement van de deelrepubliek eind vorige maand bij de nationale bank van Servie in het geheim achttien miljard dinar (2, 25 miljard gulden) geleend zonder de Joegoslavische regering daarover in te lichten. Dit bedrag is meer dan de helft van de totale geldhoeveelheid die de Joegoslavische regering dit jaar aan alle banken in het land ter beschikking wil stellen. Zelf had de federale regering Servie een noodkrediet van acht miljard dinar geweigerd.

De lening van de Serviers bestaat voor een deel uit nieuwe bankbiljetten, waardoor de geldhoeveelheid en de inflatie in het gehele land zal stijgen. Ook het strakke monetaire beleid van premier Ante Markovic krijgt volgens de Joegoslavische regering door de transactie een knauw.

De nationale bank van Joegoslavie heeft opdracht gegeven het toezicht op de nationale banken van de afzonderlijke republieken te verscherpen en tijdelijk de kredietverlening gestaakt.

De Servische regering zei in een verklaring verbaasd te zijn over de felle reactie omdat andere republieken in het verleden hetzelfde deden en toen niet op de vingers zijn getikt.

Diplomaten menen dat de ontdekking van de 'geheime' lening een negatief effect zal hebben op het overleg tussen de leiders van de republieken en de federale regering. De republieken Slovenie en Kroatie willen zich losmaken van de federatie. Bovendien kunnen problemen ontstaan met buitenlandse financiers zoals het Internationale Monetaire Fonds (IMF).(Reuter, UPI)