Van Lede als eerste bij Akzo direct in bestuur

ROTTERDAM, 9 JAN. Mr. C. J. A. (Kees) van Lede (48), die op 11 april bij het Verbond van Nederlandse Ondernemingen vertrekt, wordt de eerste bestuurder van buiten die rechtstreeks in de raad van bestuur van Akzo komt. Tot nog toe volgden Akzo-bestuurders eerst een loopbaan binnen het concern.

Volgens Akzo is Van Lede niet aangetrokken met het oog op opvolging van bestuursvoorzitter jhr. mr. A. A. Loudon. Diens aftreden is op dit moment niet aan de orde, aldus een woordvoerder. Akzo-bestuurders gaan rond hun zestigste met pensioen, Loudon is 54 jaar.

Van Lede, die bij het VNO wordt opgevolgd door de voormalig rector-magnificus van de Erasmus-universiteit in Rotterdam, dr. A. H. G. Rinnooy Kan, werd eind 1984 voorzitter van deze werkgeversvereniging, nadat hij tien maanden hetvice-voorzitterschap bekleedde. Als VNO-voorzitter is Van Lede ook vice-voorzitter van de Europese werkgeversorganisatie Unice, vice-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en heeft hij zitting in het bestuur van de Stichting van de Arbeid. Verder houdt hij commissariaten bij verschillende vennootschappen en is hij bestuurder van enkele non-profit instellingen.

Van Lede heeft ruime ervaring in het bedrijfsleven. Nadat hij in 1966 zijn doctoraal examen rechten aan de Rijksuniversiteit van Leiden deed, en een jaar later zijn MBA-diploma behaalde en een studie Business and Management Administration in Fontainebleau afrondde, trad hij in dienst van Shell. Hij werd bij de NAM gedetacheerd in een marketingfunctie. In 1969 stapte hij over naar het management-adviesburau McKinsey, waarvoor hij tot 1976 in verschillende landen werkte. Daarna werd hij president-directeur van Nederhorst Bouw. Na de integratie van Nederhorst in de Hollandsche Beton Groep (1982) was hij lid van het HBG-bestuur tot zijn vertrek naar het VNO.