Th. Muller weg als artistiek directeur Residentie Orkest

DEN HAAG, 9 jan. - Artistiek directeur Theo Muller neemt per 1 juni dit jaar ontslag bij het Residentie Orkest in Den Haag.

Het vertrek van Muller is de laatste fase van een langdurig conflict bij het orkest, dat al eerder resulteerde in het afscheid van directeur Ben van der Meer en de aankondiging van het vertrek van chef-dirigent Hans Vonk, die op 1 september volgend jaar opstapt.

Muller, die aanvankelijk een van de tweede violisten bij het Residentie Orkest was, werd in 1989 artistiek directeur naast zakelijk directeur Ben van der Meer. Hun samenwerking verliep niet goed en de positie van Muller, op wiens persoonlijke en beleidsmatige optreden kritiek was, bleef voor het bestuur lange tijd kwestieus.

Eind 1989 dreigde dirigent Hans Vonk te zullen vertrekken als Van der Meer niet per 1 maart 1990 zou opstappen. Bestuur en orkestleden keerden zich tegen dit ultimatum van Vonk, die daarop terugkwam op zijn standpunt, waarna hij van een meerderheid van het Residentie Orkest toestemming kreeg nog te blijven. Vonk kondigde echter ook zijn vertrek aan en Van der Meer nam per 1 maart 1990 vervroegd ontslag. Vonk heeft dit seizoen besloten minder concerten te geven om het orkest de gelegenheid te geven een opvolger te zoeken onder de gastdirigenten.

De algemeen directeur van het Residentie Orkest, Bert van den Akker, “betreurt het vroegtijdig bekend worden” van Mullers ontslag en “wil niet ingaan op de vraag naar de reden van Mullers ontslag. Hij stelt slechts dat het “niet te wijten is aan diens programmering”. Muller zal daarom volgens Van den Akker nog de programmering van het seizoen '91-'92 voorbereiden. Tijdens een persconferentie op 27 maart wordt dat programma bekend gemaakt. Het bestuur van het Residentie Orkest beraadt zich nu over “de manier waarop de wegen zich zullen scheiden”.