Suriname tekent protest aan tegen beschuldiging in krant

PARAMARIBO, 9 jan. - De Surinaamse regering heeft gisteren bij de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo geprotesteerd tegen een artikel in het Algemeen Dagblad.

Daarin werd de nieuwe Surinaamse minister van defensie, de militair R. Christopher, gisteren beschuldigd van betrokkenheid bij het doodschieten van twee lijfwachten van Junglecommando-leider Ronnie Brunswijk vorig jaar.

De twee lijfwachten van Brunswijk zouden bij een bezoek aan Paramaribo op 26 maart 1990 door Christopher en een andere legerautoriteit zijn doodgeschoten, zo citeerde de krant een medewerker van Brunswijk. Brunswijk, zelf bij die gelegenheid gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel, werd later vrijgelaten. Hij was in Paramaribo voor vredesbesprekingen met de regering.

Minister van buitenlandse zaken Ramlakhan heeft de Nederlandse ambassadeur, P. Koch, gemeld de berichtgeving in het Algemeen Dagblad “een flagrante miskenning van de integriteit van het justitieel apparaat” te vinden. “De gebeurtenissen van 26 maart zijn uitvoerig onderzocht door het Openbaar Ministerie”, aldus Ramlakhan in een verklaring. Daarbij is “geen enkele aanleiding gevonden om Christopher van welk feit dan ook te beschuldigen”.

Suriname wil dat de Nederlandse regering “corrigerend” optreedt tegen het Algemeen Dagblad, “dit voortvloeiende uit de taak van de Nederlandse regering om erop toe te zien dat de Nederlandse perscode wordt nageleefd”.

Christopher was voor zijn benoeming tot minister van defensie directeur van het kabinet van het militair gezag en voordien hoofd van de militaire inlichtingendienst. Hij heeft in Brazilie aan het instituut Rio Branco een opleiding gevolgd.

De maandag beedigde minister van defensie heeft de ambtenaren van zijn ministerie gemeld dat hij gedurende zijn ministersambt niet actief zal dienen als militair.