POESJKIN KOTELETJES

De weken voor de televisieaktie 'Help de Russen de winter door' stonden de kranten vol tegenstrijdige berichten. Wordt er nu wel of niet honger geleden in de Sovjet-Unie of is er alleen op bepaalde plaatsen een voedseltekort?

Wie iets meer wil weten over de gang van zaken op het platteland in de Sovjetunie zou zich het Oost-Europa Cahier no. 4 van mei 1990 kunnen aanschaffen. In dit boekje 'Het Noordrussische land', uitgegeven door het Oost-Europa Instituut in Amsterdam, wordt door Dr. Marius Broekmeyer het literairpolitieke werk van drie Sovjetrussische schrijvers behandeld. Fjodor Abramov, Alexander Jasjin en Vasili Bjelov stellen in hun geschriften zaken aan de orde die nergens anders beschreven werden zoals: het boerenleven, de ellende van de collectivisatie van de landbouw, de vernederende toestand van de boeren, de bazen in de provinciestadjes die het voor het zeggen hebben, het opdoeken van honderdduizenden kleine dorpen, bruiloftsgebruiken, het verdwijnen van werklust en het ontstaan van totale desinteresse.

De drie schrijvers waarover het cahier gaat lagen voortdurend overhoop met de censuur en sommige dingen konden pas onlangs gepubliceerd worden. De drie opstellen over bovengenoemde schrijvers geven als het ware een lopend commentaar op 70 jaar Sovjetgeschiedenis. Een boekje voor mensen die geinteresseerd zijn in de achtergronden van de huidige glasnost en perestrojka.

Een eenvoudig recept, Russisch uiteraard, voor Pozjarski koteletten. Meneer Pozjarski was de eigenaar van een hotel in de plaats Torzok gelegen aan de weg van Moskou naar Sint Petersburg.

In dit hotel at de schrijver Alexander Poesjkin geregeld en bij voorkeur deze koteletten:

500 g maiskipfilet

100 g witte broodkruimels

kopje melk of room

100 g boter

1 ei

bloem

paneermeel

zout, peper, nootmuskaat

Maal het kipvlees in een gehaktmolen fijn. Week de broodkruimels enkele minuten in de melk of room en knijp het vocht eruit.

Meng de broodkruimels en de helft van de boter door het kippegehakt. Breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Maak van dit gehakt ballen en druk ze plat in de vorm van koteletjes. Rol de koteletjes eerst door bloem, dan door het losgeklopte ei en tenslotte door het paneermeel.

Bak ze in de overgebleven boter aan beide kanten ongeveer 5 minuten gaar en lichtbruin.

Eet hier bijvoorbeeld paddestoelen in zure room bij of een met vinaigrette aangemaakte rodekoolsalade.

    • Anne Scheepmaker