Overeenstemming Sovjet-begroting

MOSKOU, 9 jan. - Sovjet-leider Michail Gorbatsjov en de Russische president Boris Jeltsin hebben gisteren na een langdurig onderhoud een compromis bereikt over de Russische bijdrage aan de Sovjet-begroting van dit jaar, zo meldt het officiele persbureau TASS. Het parlement van Rusland, de grootste van de vijftien Sovjet-republieken, besloot eind december de Russische bijdrage van 142 miljard roebel (390 miljard gulden) voortaan te beperken tot 23, 4 miljard roebel. Dat betekende een zware slag voor de begroting van de Unie, waarvan bijna de helft door Rusland werd opgebracht. In het akkoord dat Gorbatsjov en Jeltsin nu hebben gesloten wordt de Russische inbreng gesteld op 80 miljard roebel. Gorbatsjov heeft ook met de leiders van de andere Sovjet-republieken overeenkomsten gesloten. De Sovjet-president waarschuwde eerder dat het verkleinen van de bijdragen ten koste zou gaan van de salarissen en de sociale voorzieningen. (Reuter, AP, AFP)