Ontruiming legers Iran, Irak voltooid

TEHERAN, 9 jan. - Iran en Irak zullen vandaag de terugtrekking van hun troepen voltooien uit de kleine stukken van elkaars grondgebied die zij nog bezet hielden sinds in juli 1988 een staakt-het-vuren in de Golfoorlog werd bereikt. Dat heeft het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren meegedeeld. De twee partijen zijn tevens overeengekomen hun troepen te legeren op een kilometer van de onderlinge grens, om een bufferzone te vormen. Twee weken na Iraks inval in Koeweit willigde de Iraakse president Saddam Hussein plotseling Irans vredesvoorwaarden in, waaronder een volledige Iraakse terugtrekking uit nog bezet Iraans gebied. Gisteren arriveerde in Teheran een hoge Iraakse delegatie - onder leiding van Izzat Ibrahim, de vice-voorzitter van de regerende Revolutionaire Commandoraad (RCC) - voor besprekingen over de huidige Golfcrisis. Radio Teheran meldde in een commentaar op het bezoek dat Iran de verbeterde relaties met Irak verwelkomt. Maar, zo voegde de radio eraan toe, de crisis in het Golfgebied heeft de buitenlandse interventie in de regio versterkt, in strijd met Irans nationale belangen: “Iran eist dat de Iraakse troepen Koeweit verlaten”. (Reuter, AFP)