Museum koopt riviergezicht van Van Wieringen

ROTTERDAM, 9 jan. - Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft een belangrijk schilderij aangekocht, het riviergezicht Schepen op de Maas bij Dordrecht van Cornelis Claesz. van Wieringen (ca. 1580-1633). Bijzonder is dat het doen en laten van gewone zeelieden in beeld wordt gebracht, bijvoorbeeld het teren van de romp van een schip met 'bokkepoten' en het sjouwen met manden vis. In het midden en rechtsachter staan twee driemasters afgebeeld met vlaggen van Zuid-Nederlandse havens in top. Van Wieringen, zoon van een Haarlemse schipper, kreeg van staatswege officiele opdrachten tot het schilderen van zeeslagen, onder andere die bij Gibraltar (1607). Het schilderij is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt en de Rotterdamse familiestichting Nolst Trenite. Deze en de komende week is het doek in de hal van het museum te bezichtigen.