Luchtroutes met oog op Golf verlegd

ROTTERDAM, 9 JAN.

Luchtvaartmaatschappijen die nu vanuit Europa via het Golfgebied naar het Verre Oosten vliegen zouden volgens beide organisaties onder meer hun routes kunnen verleggen via het Zuiden van de Sovjet-Unie.

Eind vorige week maakte de KLM al bekend dat een Boeing 747-400, in plaats van een 747-300, is ingezet op de belangrijke lijndienst Amsterdam-Dubai-Bangkok. Dit type vliegtuig kan door zijn grotere bereik zonder tussenstop in Dubai vluchten uitvoeren tussen Amsterdam en Bangkok. Als het luchtruim boven landen in het Midden-Oosten dichtgaat, kan de KLM met de Boeing 747-400 via Tasjkent in het Noorden van de Sovjet-Unie zonder tussenstop naar Bangkok vliegen.

Een woordvoerster van de KLM zegt dat passagiers mogelijke extra kosten die dit met zich meebrengt niet behoeven te betalen. De KLM voert ook diensten uit op onder meer Bahrein, Abu Dhabi, Musquat, Djeddah en Damascus. Passagiers die voor deze bestemmingen tickets hebben gekocht, zullen bij eventuele annulering van deze vluchten hun geld terugkrijgen, aldus de KLM.

Door de extreem hoge verzekeringspremies en een verminderd passagiersaanbod heeft een aantal luchtvaartmaatschappijen waaronder Pan Am, SAS, British Airways, Swissair, Iberia en KLM, vluchten naar het Midden-Ooosten al tijdelijk aangepast of gestaakt. De KLM vliegt niet meer op Amman en heeft de zondagse vlucht op Tel Aviv opgschort.