Lange gevangenisstraffen voor coupplegers Argentinie

BUENOS AIRES, 9 jan. - Zeven legerofficieren zijn gisteren in Argentinie door een militaire rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 'onbepaalde tijd' wegens hun aandeel in een couppoging begin december.

De zeven zullen minimaal twintig jaar in gevangenschap moeten doorbrengen. Hun militaire rang wordt hen ontnomen. Zes andere officieren kregen gevangenisstraffen uiteenlopend van twaalf tot twintig jaar.

Kolonel Mohamed Ali Seineldin, die ook deelnam aan een poging tot staatsgreep tegen oud-president Alfonsin, is een van de zeven officieren die voor onbepaalde tijd achter slot en grendel verdwijnen. Seineldin zat al vast op het moment van de couppoging maar hij zou er vanuit zijn cel leiding aan hebben gegeven.

De veroordeling van de dertien moet nog door het Argentijnse Congres worden bekrachtigd. De aanklagers hadden tegen vier militaire rebellen de doodstraf geeist, maar de militaire rechtbank bepaalde dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan 'muiterij' en niet aan 'rebellie'. Alleen op dat laatste staat de doodstraf.

President Carlos Menem verzekerde in een reactie op de veroordeling dat de coupplegers van hem geen gratie zullen krijgen. Legerofficieren die in opstand kwamen tegen Menems voorganger Alfonsin kregen dat wel. (AFP, UPI, Reuter)