Imponerende overwinning Matt Biondi op vrije slag

PERTH, 9 jan. - Matt Biondi, twee jaar geleden bij de Spelen in Seoul met zeven medailles grossier in eremetaal, heeft vandaag zijn eerste gouden medaille behaald op het wereldkampioenschap zwemmen in Perth. Hij won de 100 meter vrije slag in een tijd van 49, 18. De wereldrecordhouder nam al snel in de wedstrijd ruime afstand van de Zweed Ton Werner die hem niet meer kon bedreigen.

Voor Janet Evans die bij de Olympische Spelen in Seoul goud won op de drie onderdelen waaraan ze deelnam, kende het zesde wereldkampioenschap tot nog toe alleen teleurstellingen. Ze werd slechts vierde op de 400 meter wisselslag en maakte deel uit van de Amerikaanse ploeg op de 4x200 meter vrije slag die werd gediskwalificeerd. Vandaag had ze eindelijk succes. De 19-jarige studente finishte op de 400 meter vrije slag in een matige tijd van 4.08, 63, bijna vijf seconden boven haar eigen wereldrecord.

“Ik hoop maar dat dit ons over het moeilijke punt in het toernooi heenhelpt”, zei Evans naar aanleiding van de tot op dat ogenblik tegenvallende prestaties van de Verenigde Staten. De Australische Hayley Lewis (4.09, 40), die het publiek gisteren in extase bracht met een gouden medaille op de 200 meter vrije slag, werd tweede.

Gisteren zorgde ook de Hongaar Tamas Darnyi voor een hoogtepunt in het zwemprogramma door zijn eigen wereldrecord op de 400 meter wisselslag te verbeteren met maar liefst 2, 39 seconden. Hij won de wereldtitel met een tijd van 4.12, 36.

Edwin Jongejans, de winnaar van goud bij het schoonspringen van de een-meterplank, eindigde vandaag op de drie meter als achtste met een nogal gering puntentotaal: 569.52. “Er werd over het algemeen erg laag gejureerd vandaag”, vond hij, “want wereldkampioen worden met 650 punten is een bijzonderheid.” Jongejans had een slechte zevende en negende sprong, waardoor hij nogal duikelde in de rangschikking. De Amerikaan Kent Ferguson werd winnaar (650.25), de Chinees Liangde Tan legde beslag op de tweede plaats (643.95).