Fransen eisen zeven jaar tegen IRA-leden

PARIJS, 9 jan. - De Franse openbare aanklager heeft zeven jaar gevangenisstraf geeist tegen drie bemanningsleden van de vrachtvaarder Eksund, die ervan worden verdacht als leden van het Ierse Republikeinse Leger 150 ton wapens van Libie naar Ierland te hebben willen smokkelen. Volgens de openbare aanklager bestaat er geen enkele twijfel over dat Libie de wapens en de explosieven had geleverd die werden aangetroffen aan boord van het schip dat op 30 oktober 1987 door de Franse douane werd aangehouden voor de kust van Bretagne. De lading bestond uit tweeeneenhalve ton Semtex, duizend kalasjnikovs, twintig Sam-7 raketten, 120 raketwerpers en duizend mortiergranaten. “Het is ondenkbaar dat deze wapens in Tripoli aan boord van het schip zijn gebracht buiten medeweten van de Libische regering”, aldus de aanklager. Het schip, dat onderweg was naar Ierland, was in de territoriale wateren van Frankrijk terecht gekomen door problemen met het roer. Tijdens het vooronderzoek is komen vast te staan dat het schip al vijf keer eerder een soortgelijke missie had ondernomen.

De drie vermeende IRA-leden hebben toegegeven dat ze tot de bemanning van het schip behoorden, maar tegenover de rechtbank verklaarden ze geen enkele kwade bedoelingen tegen de Franse staat te hebben gehad. De openbare aanklager eiste tegen de kapitein van de Eksund, die op borgtocht is vrijgelaten en nu wordt vastgehouden in Dublin, zes jaar gevangenisstraf. Hij omschreef hem als “een moderne avonturier”. Tegen een vierde bemanningslid, die zichzelf sympathisant van de IRA noemt, is vijf jaar geeist, waarvan twee voorwaardelijk. (AFP)