Duitse firma's verdacht van schending embargo Irak

BONN, 9 jan. - De Duitse autoriteiten stellen een onderzoek in naar de activiteiten van zeven bedrijven die ervan worden verdacht het economische embargo tegen Irak te hebben geschonden. Dat heeft een medewerker van bondskanselier Kohl gisteren in Bonn gezegd. Hij weigerde de namen van de bedrijven te noemen aangezien er nog geen bewijzen zijn. Wel verklaarde hij dat er in vier gevallen van ernstige verdenking sprake is, in drie gevallen van niet meer dan een vermoeden.

Het Westduitse dagblad Die Welt meldde maandag dat Amerikaanse functionarissen de Westduitse regering een lijst hadden overhandigd waarop negentien bedrijven staan die ervan worden verdacht Irak te helpen bij de opbouw van zijn militaire apparaat. In Bonn wilde men niet bevestigen of ontkennen dat de zeven bedrijven waartegen nu een onderzoek wordt ingesteld voorkomen op de Amerikaanse lijst.

De Amerikaanse marine heeft gisteren in de Rode Zee een vrachtvaarder uit de Sovjet-Unie aangehouden met onderdelen van tanks, raketwerpers, ontstekers, explosieven en communicatie-apparatuur. Het schip was onderweg naar de Jordaanse haven Aqaba. Volgens Moskou is het materieel bestemd voor de Jordaanse strijdkrachten. Woordvoerder Marlin Fitzwater van het Witte Huis verklaarde dat het schip toestemming zou krijgen om verder te varen zodra is vastgesteld dat de inhoud en de bestemming van het schip “in overeenstemming zijn met de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal het schip worden teruggestuurd. (AP, Reuter)