Bush ontraadt bondgenoten Irak te paaien

WASHINGTON- PARIJS, 9 jan. - De Amerikaanse president George Bush heeft zijn bondgenoten gemaand weerstand te bieden aan druk om Irak door middel van een compromis een eervolle uitweg uit de Golfcrisis te bieden.

De op video opgenomen boodschap, die is bedoeld om in de landen van het anti-Iraakse bondgenootschap te worden uitgezonden, leek met name gericht op Frankrijk, dat op een eigen vredesinitiatief heeft gezinspeeld. Minister van buitenlandse zaken Roland Dumas, die gisteren nog met zijn Amerikaanse ambtgenoot James Baker sprak, zei vanochtend dat Frankrijk bereid is “alle middelen van zijn diplomatie” in te zetten in dienst van vrede in de Golf als de gesprekken van vandaag tussen de VS en Irak mislukken. Baker zei na afloop van zijn onderhoud met Dumas dat de VS en Frankrijk “het volledig eens zijn” over de eis dat Irak zich uit Koeweit terugtrekt.

President Mitterrand had gisteren al een afgezant naar Algerije, een traditionele bemiddelaar, gestuurd met een boodschap over de Golfcrisis. Een vertrouweling van Mitterrand , Michel Vauzelle, had het afgelopen weekeinde ruim vier uur met de Iraakse president Saddam Hussein gesproken. Hij repte later van een Frans of Frans-Arabisch initiatief. De Franse president zou vanavond een verklaring afleggen.

“Ik weet dat de druk groeit om Saddam enige middelen te bieden om zijn gezicht te redden, of om een terugtrekking (uit Koeweit) te accepteren die minder dan onvoorwaardelijk is”, zei Bush. “Het gevaar van deze koers zou iedereen duidelijk moeten zijn. De prijs van vrede nu op Saddams voorwaarden zal vele malen worden betaald met grotere opofferingen en groter leed. Saddams macht zal slechts groeien, samen met zijn trek in verdere veroveringen.”

Bush herinnerde Saddam er tegelijk aan dat hij nog maar een week heeft om te kiezen tussen vrede of oorlog. “In de loop van de komende dagen arriveert Irak bij een tijdslimiet, die het eind markeert van het geduld van de beschaafde wereld.”

Een hoge Amerikaanse functionaris liet gisteren weten dat de VS Irak niet zullen aanvallen als dat land op 15 januari, wanneer het ultimatum van de VN aan Irak afloopt, de terugtrekking van al zijn troepen uit Koeweit begint. “Als Saddam Hussein een vreedzame oplosing wenst, kan hij tot de laatste minuut een beslssing nemen”, zei hij. Maar hij onderstreepte dat deze terugtrekking “absoluut ondubbelzinnig” moet zijn. Ook herhaalde hij dat een gedeeltelijke terugtrekking uit Koeweit onaanvaardbaar is. (Reuter, AFP, AP)

    • Hubert Smeets