Bush besluit militaire hulp aan El Salvador te herstellen

WASHINGTON, 9 jan. - De Amerikaanse president George Bush heeft besloten de militaire hulp aan El Salvador te herstellen op het oude niveau van 85 miljoen dollar. Dat hebben bronnen in het Amerikaanse Congres en bij de regering gisteren gemeld.

Het Congres keurde vorig jaar slechts de helft van de militaire hulp aan El Salvador goed. De andere helft zou pas worden vrijgegeven wanneer de linkse verzetsbeweging het vredesproces in El Salvador zou dwarsbomen. Volgens president Bush is daarvan nu sprake.

Hij beschuldigt de guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsfront Farabundo Marti (FMLN) van schendingen van de mensenrechten en het aankopen van “aanzienlijke hoeveelheden dodelijke wapens”. De formuleringen lijken te verwijzen naar respectievelijk de veronderstelde moord door guerrillastrijders op twee gewonde VS-adviseurs en de levering van 28 luchtdoelraketten door Nicaraguaanse militairen aan het FMLN. Bovendien stellen Amerikaanse regeringsfunctionarissen dat veel Salvadoraanse burgers zijn omgekomen bij een 'mini-offensief' dat het FMLN in november begon.

Democratische Congresleden die zich tegen meer militaire hulp aan El Salvador verzetten, voorspellen dat het Congres met de beslissing van Bush zal instemmen. Volgens hen maakt de Amerikaanse regering gebruik van de verontwaardiging over de dood van de VS-adviseurs.

De beslissing volgt op de verschijning van een rapport van het Huis van Afgevaardigden waarin wordt geconcludeerd dat het oppercommando van de Salvadoraanse strijdkrachten erin is geslaagd bepaalde officieren te vrijwaren van vervolging voor hun aandeel in de moord op zes jezuieten, hun huishoudster en haar dochter. Die moord in november 1989 was voor het Congres een belangrijke aanleiding de militaire hulp aan El Salvador te halveren.

De twee belangrijkste openbare aanklagers in het proces tegen de moordenaars van de jezuieten hebben zich gisteren teruggetrokken. Ze hopen daarmee het Openbaar Ministerie aan te zetten tot een heroverweging van de manier waarop de zaak wordt behandeld, aldus een bron bij de rechtbank in San Salvador. Negen militairen zijn aangeklaagd wegens de moord, maar volgens organisaties voor de rechten van de mens zouden er meer en hogere militairen bij betrokken zijn geweest. (AP, Reuter)