Beleggingsfonds Breevast ziet af van uitgifte aandelen

UTRECHT, 9 JAN. De beoogde emissie van het beleggingsfonds Breevast van 200 tot 250 miljoen gulden aan nieuwe aandelen is vooralsnog van de baan. Dat heeft Breevast eerder deze week bekendgemaakt.

De emissie, waarmee de beleggers vorig jaar september werden verrast (juist op de dag dat het vastgoedfonds Rodamco besloot niet langer zijn eigen eigen aandelen tegen de intrinsieke waarde in te kopen), is volgens bestuursvoorzitter mr. M. J. C. van Galen van Breevast afgeblazen vanwege het huidige beursklimaat.

Breevast, dat voor circa 80 miljoen gulden aan projectontwikkeling doet, wilde de opbrengst van de emissie gebruiken voor een belegging in staatsobligaties. Met de opbrengsten zou het fonds zijn omvangrijke verliezen - een erfenis van de ondergang van het Bredero-concern - kunnen verrekenen. Op deze wijze zouden de compensabele verliezen de komende jaren rond de 45 miljoen gulden kunnen bijdragen aan het resultaat.

Hoewel de constructie volgens Van Galen door de fiscus is goedgekeurd, werken de lage beurskoersen op dit moment echter een emissie tegen en nopen de ontwikkelingen op de internationale markten tot een pas op de plaats. Daarbij wordt Breevast nog eens extra getroffen door de vertrouwenscrisis in de Nederlandse vastgoed-beleggingsfondsen na de maatregel bij Rodamco.

De stap van Breevast ontmoette vorig jaar al de nodige scepsis bij beleggers. Onderdeel van de kritiek vormde de voorgenomen emissieprijs van 15 gulden per aandeel, die veel te hoog werd geacht. De koers van Breevast is inmiddels gedaald tot rond de 11 gulden. Van Galen kon nog niet zeggen wanneer definitieve beslissingen worden genomen over het al dan niet doorgaan van de emissie. Hij verwacht echter niet dat voor de volgende aandeelhoudersvergadering, die is gepland voor 8 mei, nieuwe ontwikkelingen zijn te verwachten.