Aandelenbeurzen noteren verdeeld tot licht hoger

AMSTERDAM, 9 JAN. Na de sterke koersverliezen van de afgelopen dagen ontwikkelde zich vanochtend op de meeste Europese beurzen een lichte stemmingsverbetering. Tegen het einde van de morgen was er op alle beurzen een kleine koerswinst ontstaan ten opzichte van het slotniveau van gisteren.

AMSTERDAM De eerste noteringen waren vanochtend hoger dan het slot van gisteren. Halverweg de morgen was het gemiddelde van de aandelenkoersen fractioneel hoger. De stemmingsindex opende iets beter, en noteerde rond het middaguur 78, 1.

Na een hogere opening raakte Hoogovens evenwel al vrij snel het gewonnen terrein weer kwijt en daalde verder naar 44.40 gulden. Gisteren was er al 4, 20 gulden van de koers afgegaan na de aankondiging van een ernstige verslechtering van de resultaten. Koninklijke Olie liep vanochtend negen dubbeltjes op naar 130, 20 gulden en Unilever werd 10 cent duurder op 147, 60 gulden. Unilever maakte bekend dat er een belang wordt genomen in een Finse voedingsmiddelenproducent. VNU verloor 2, 20 gulden en werd in de loop van de morgen op 77, 50 gulden verhandeld. Ook de mediafondsen Elsevier en Wolters Kluwer moesten terug, zij het met slechts 10 cent. Wolters Kluwer maakte vandaag bekend dat in Duitsland een uitgeverij van schoolboeken zal worden overgenomen.

CSM liet 1, 30 liggen op 81 gulden en HCS twee kwartjes op 8, 10 gulden. Het automatiseringsbedrijf voert een kort geding tegen Venture Fonds Nederland over de overneming van een HCS-bedrijf. DSM moest 1, 30 terug naar 81 gulden. Pakhoed werd 4 gulden lager op 185 tevergeefs aangeboden.

Nationale-Nederlanden, al enkele dagen druk verhandeld als gevolg van vraag uit het buitenland, was drie dubbeltjes beter op 52, 30 gulden. Fusiepartner NMB ging eveneens 30 cent omhoog naar 41, 40.

Bij de kleinere fondsen verloor Textiel Twenthe 3, 30 op 71, 20 gulden en Van Besowu 1, 40 op 60 gulden. Van der Giessen moest een tientje achteruit naar 110 gulden. Geveke trok een gulden aan tot 37 gulden.

NEW YORK Voor de vijfde achtereenvolgende beursdag eindigde het aandelenkoerspeil van Wall Street gisteren lager. Dit in bange verwachting van de uitkomst van het diplomatieke overleg tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Baker en diens Iraakse ambtgenoot Aziz. Ofschoon over en weer voortdurend dreigende taal te horen is, is de kans dat Irak zich op het laatste moment bereid is uit Koeweit te vertrekken - hoewel uiterst klein - nog steeds aanwezig.

Het opzeggen van een projekt ter waarde van 4, 8 miljard dollar voor de bouw van een nieuw militair vliegtuig door het ministerie van defensie leidde tot flinke koersdalingen bij McDonnell Douglas (min 71-2 naar 341-4 dollar) en General Dynamics (min 21-2 naar 221-2 dollar). Beide ondernemingen worden beticht van contractbreuk.

De handel op Wall Street maakte een verlamde indruk; vele beleggers wachten de gebeurtenissen liever af en zullen pas in actie komen zodra er meer duidelijkheid is over de afloop van de crisis. Tot en met gisteren hebben de koersen de weg van de minste weerstand gevolgd en gingenomlaag.

Aan het einde van de beursdag was het Dow Jones gemiddelde voor industrie-aandelen 2.509, 41, waarmee het 13, 36 punten (0, 5 procent) lager was.

TOKIO De aandelenkoersen genoteerd op de beurs van Tokio hebben na de forse terugval van de dag tevoren, vanochtend een klein technisch herstel laten zien. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg vandaag met 71, 43 punten (0, 3 procent) naar 22.969, 27.

Vele beleggers wachten op de verdere ontwikkelingen in het Midden-Oosten en blijven uit de markt; handelaren verwachten niet dat de gedrukte stemming in de komende week zal veranderen.

LONDEN Bij de opening van de handel op de Londense aandelenbeurs begonnen de koersen aarzelend met enig herstel. Bij dunne handel steeg het koersgemiddelde gemeten aan de FT 100-index na ruim een uur handel ruim 10 punten naar 2.110.

De meeste grote beleggers hielden zich afzijdig en, om in de sfeer van de door oorlogsdreiging belaagde beurs te blijven, houden hun kruit droog totdat er een beter zicht ontstaat. Het gezegde “if in doubt, do nothing” wordt al geruime tijd door vele beursclienten in ere gehouden.

De koerswinnaars van vanmorgen waren onder andere een aantal bierbrouwerijen. Allied-Lyons was 8 pence hoger op 482 pence, Bass steeg 12 pence naar 1047 en Whitbread 3 pence naar 438.

FRANKFURT Ook aan de Duitse beurs openden de aandelen vanochtend op licht hogere noteringen. Gisteren hadden de koersen een geringe daling vertoond, waarbij het Dax-30-koersgemiddelde uitkwam op 1.353, 95.

Veel handel was er vanochtend evenwel niet. Handelaren blijven afwachtend en zijn voorlopig niet van plan om posities te nemen, tenzij er een ommekeer in de stemming komt.

De grootste Duitse onderneming, Daimler-Benz, noteerde vrijwel onveranderd op rond 533 mark. Deutsche Bank was fractioneel hoger en Siemens vrijwel ongewijzigd in koers.

PARIJS De Franse aandelenkoersen herstelden zich bij het begin van de beursdag enigszins van de daling die tijdens de voorgaande dagen al het nodige van de koersen had geelimineerd. De CAC-40-index was vanochtend bij de opening bijna 9 punten hoger op rond 1.512.

Alle ogen zijn ook in Parijs gericht op Geneve, waar vanochtend de bespreking tussen Baker en Aziz is begonnen.

BRUSSEL De koersen begonnen vanochtend bij geringe handelsomzet op koersen die weinig afweken bij die van het slot van gisteren. Vrijwel niemand is op dit moment geinteresserd om te kopen, kon ook daar op de vloer worden vernomen. Olieproducent Petrofina klom 70 franc naar 16.875.