Zonnecollector

ARNHEM. Een werknemer van de Provinciale Gelderse Energiemaatschappij (PGEM) installeert een zonnecollector in de Gelderse hoofdstad. In de provincies Gelderland en Flevoland is zonnewarmte als energiebron voor warmwatervoorziening in particuliere woningen in opmars. Dit jaar wil de PGEM ten minste 800 zonneboilers bij particulieren plaatsen, met zonnecollectoren op de daken.

Op de aanschafkosten van drieduizend gulden krijgen de klanten van het energiebedrijf een subsidie van 800 gulden. Gemiddeld besparen bewoners daarmee vijftig procent op de energiekosten voor warmwatervoorziening, ofwel 200 kubieke meter aardgas per jaar. Tot de eeuwwisseling krijgen zeker vijfduizend bewoners in de twee provincies warm water uit zonne-energie. Minister Andriessen wil over het hele land in twintig jaar 300.000 zonneboilers in particuliere huizen (zowel nieuwbouw als bestaande woningen) installeren, maar andere energiebedrijven lopen daar nog niet erg warm voor omdat de investeringen vrij hoog zijn en de terugverdientijd lang, zegt een woordvoerder van de overkoepelende Vereniging van Energiebedrijven Nederland. Het Provinciaal Energiebedrijf in Friesland (PEB) is een goede uitzondering: dit bedrijf loopt in Nederland met zonneboilers voor particulier verbruik voorop en verhuurt nu ruim 125 van deze apparaten voor 16 gulden per maand inclusief BTW. Dit jaar wordt dat aantal in Friesland met nog eens 100 boilers uitgebreid.

Volgens woordvoerder Den Oudsten in Leeuwarden is de afgelopen twee jaar door middel van meetprogramma's vastgesteld dat de Friezen met zonneboilers gemiddeld meer dan 75 gulden per jaar op hun energiekosten besparen. In het Friese systeem wordt uitgegaan van een oppervlak van 2, 6 vierkante meter voor de zonnecollector op het dak, waarmee voldoende water verwarmd kan worden voor een gemiddeld gezin van 2 tot 5 personen: 100 liter met een temperatuur van 60 graden Celcius. Het voorraadvat (boiler) kan 200 liter bergen. Op een zonnige dag kan nagenoeg alle benodigde energie voor warm water worden gewonnen, maar bij sombere dagen moet zo'n 80 liter worden 'naverwarmd'. Daarvoor is elektrische verwarming gekozen om op installatiekosten te besparen en aansluitkosten op het gasnet te voorkomen. Het elektrische element van 1000 Watt werkt op goedkope nachtstroom tussen 23 uur en 7 uur. Mocht er meer warm water nodig zijn dan kan een extra element worden ingeschakeld. (Foto NRC Handelsblad- Freddy Rikken)