Zeker vijftig doden gemeld bij gewelddadige botsingen in Port-au-Prince; Leger beeindigt couppoging in Haiti

PORT-AU-PRINCE, 8 jan. - Het leger in de Caraibische staat Haiti heeft gisteren een einde gemaakt aan de poging tot staatsgreep door Roger Lafontant, nog geen tien uur nadat deze aanhanger van de autoritaire ex-president Duvalier het presidentiele paleis had bezet. Bij gewelddadige botsingen tussen aanhangers van Lafontant en betogers tegen de staatsgreep zijn volgens de politie zeker vijftig mensen omgekomen.

Lafontant gaf zich gistermorgen over nadat de munitie was opgeraakt waarmee hij en vijftien aanhangers zich in het presidentiele paleis tegen het leger verdedigden. Lafontant had voor de radio en televisie beweerd dat het leger zijn staatsgreep steunde, maar legerleider Abraham bleef de regering van interim-president mevrouw Ertha Pascal-Trouillot trouw.

Mevrouw Pascal-Trouillot, die door Lafontant was gegijzeld, zei later dat ze haar termijn normaal zal afmaken en “zal waken over Haiti”. De interim-president draagt op 7 februari de macht over aan de linkse priester Jean-Bertrand Aristide, die de verkiezingen van vorige maand met een grote meerderheid won.

Buiten het legerhoofdkwartier waar Lafontant werd vastgehouden, demonstreerden gisteren duizenden mensen. Ze vroegen om uitlevering van Lafontant. “We willen hem verbranden”, riep de mensenmassa. Verscheidene aanhangers van Lafontant werden met benzine overgoten en in brand gestoken of werden met kapmessen gedood. Woedende demonstranten maakten in de hoofdstad Port-au-Prince jacht op Tonton Macoutes, leden van de terreurgroep van ex-president Duvalier, die vroeger onder leiding stonden van Lafontant.

Ook onder demonstrerende aanhangers van Aristide vielen veel doden. Bij een schietpartij voor het kantoor van Lafontants politieke partij kwamen 26 mensen om. Boven Port-au-Prince hingen gisteravond nog zwarte rookwolken, afkomstig van de talloze branden in de stad.

Aristide was direct na het begin van de couppoging ondergedoken. Na de arrestatie van Lafontant bedankte hij het leger, de bevolking en buitenlandse diplomaten. Hij zei dat het leger verder zou gaan met het herstellen van de orde.

Een woordvoerder van het Witte Huis in Washington complimenteerde het leger en de politie in Haiti voor “het herstel van het legitieme gezag”. De woordvoerder sprak de hoop uit dat Aristide volgende maand normaal tot president wordt beedigd. In Miami en New York demonstreerden gisteren duizenden Haitiaanse vluchtelingen tegen de couppoging. (UPI, Reuter, AP)