Welcome again to Twin Peaks

Wie overleeft de brand in de houtzagerij? Droeg Special Agent Dale Cooper zijn kogelvrije vest toen hij werd neergeschoten? Kan de maag van de vrouw met het ooglapje nog op tijd worden leeggepompt? Van wie is Lucy zwanger? Is psychiater Lawrence Jacoby nog te redden? Hoe reageert Audrey in het bordeel op haar eerste potentiele klant, haar vader? Kan James Hurley aantonen dat iemand anders de drugs in zijn motortank heeft verstopt? Wordt de moord op de zeventienjarige plaatselijke schoonheid Laura Palmer nog opgelost?

Vanavond, via de BBC-televisie, de verdere belevenissen van de inwoners van Twin Peaks (zie het bijgaande organogram) - het aanvankelijk zo slaperig lijkende houthakkers-stadje in het Noordwesten van de Verenigde Staten tegen de grens van Canada.

De televisieserie - een moordmysterie geschreven door Kafka en geregisseerd door Hitchcock, schreef een Amerikaans televisiecriticus - was in 1990 in de Verenigde Staten het meest besproken tv-programma. De eerste aflevering van de door filmregisseur David Lynch (Eraserhead, Dune, The Elephant Man, Blue Velvet, Wild at Heart) en scenarioschrijver Mark Frost (Hill Street Blues) geproduceerde tv-serie trok op 8 april 1990 een derde van de Amerikaanse kijkers. Intussen heeft de serie zich in het tweede seizoen op de veertigste plaats gevestigd, een voor de adverteerders nog altijd goede positie, vooral omdat een aantrekkelijke groep consumenten - redelijke opleiding, goede baan: 'the smarter couch potatoes' - blijkt te kijken. Hoe lang de serie zal duren wil Lynch niet kwijt: “It's like sex and it takes time.” Voor de zekerheid is hoofdrolspeler Kyle Mac Lachlan (Special Agent Dale Cooper) gecontracteerd voor vijf jaar.

Al vlug na het begin van de serie in de VS moest een 06-lijn worden ingesteld, de Twin Peaks Hot Line voor kijkers die een deel hadden gemist. T-shirts met teksten als I killed Laura Palmer, of The log did it verschenen, het geheime dagboek van Laura kwam op de markt, evenals de ingesproken bandjes van FBI-agent Cooper aan zijn secretaresse (? ) Diana. Naast de filmmuziek op CD is inmiddels een video-clip gemaakt van het onheilspellend zeurderige lied Falling van componist Angelo Badalamenti, gezongen door Julee Cruise.

Veel artikelen verschenen in de Amerikaanse media over de duiding van de - vooral voor Amerikaanse normen - opmerkelijke serie met zijn van andere 'soaps' afwijkende ritme, dialogen, camera-opstelling en muziek. Rolling Stone en Playboy raakten maar niet uitgeschreven over de over de truc met het kersesteeltje van Audrey Horne. Die kreeg een aanstelling bij de plaatselijke seksclub nadat ze tijdens een sollicitatiegesprek met haar tong binnensmonds een knoop in een kersesteeltje had gelegd. (Tip in Rolling Stone voor beginners: kauw het steeltje eerst even zacht en gebruik behalve je tong ook je tanden).

Playboy promoveerde Sherilyn Fenn (Audrey Horne) en Kyle Mac Lachlan tot sekssterren van het jaar negentig, samen met twee andere leden van de 'Lynch mob': de acteurs Laura Dern en Nicolas Cage, hoofrolspelers van de film Wild at heart.

Ook 'close viewers' hebben de serie ontdekt en vinden steeds meer referenties naar klassieke moord- en suspensefilms. De sfeer van Twin Peaks wordt echter het best verwoord door sheriff Harry S. Truman in een van de eerste afleveringen: “There's a sort of evil out there, strange in the woods - a darkness, a presence.”

Voor degenen die de eerste acht delen hebben gemist en vanavond voor de keus staan of te wachten tot september - wanneer 32 delen achter elkaar door RTL4 worden uitgezonden - of toch maar vast te kijken: Twin Peaks is het best te genieten met een cherry pie en veel koppen zwarte koffie.

    • Dik Rondeltap