Stadswacht stopt voorlopig met campagne Leidsestraat

AMSTERDAM, 8 jan - De stadswacht in Amsterdam heeft zijn campagne om de Leidsestraat vrij te maken van fietsen en auto's moeten opgeven. De stadswachten die automobilisten en fietsers erop attent maakten dat de Leidsestraat een wandelstraat is waar alleen de tram doorheen mag rijden, werden soms zeer inheus behandeld en een enkele keer fysiek aangevallen.

Onder de stadswachten, die gerecruteerd zijn uit het reservoir van langdurig werklozen, zijn veel migranten. Zij werden in veel gevallen racistisch bejegend waardoor de een na de ander zich ziek meldde. Toen dat percentage tot dertig was opgelopen staakte directeur Van Eijk de campagne.

Volgens secretaris H. J. Vilters was er te weinig steun van de kant van de politie bij dergelijke confrontaties. De 'schoning' van de Leidsestraat begon op 15 oktober. Diverse gemeentelijke diensten, zoals de politie, de dienst parkeerbeheer en de reinigingsdienst hadden hun medewerking toegezegd. Vilters: “We waren heel tevreden over de resultaten. Er reden veel minder fietsen en auto's in de straat. We zijn zeker van plan terug te komen in de Leidsestraat. Een dezer dagen gaan we om de tafel zitten met de politie.”

Volgens de politiewoordvoerder is er in de onderlinge communicatie iets misgegaan tussen stadswachten en politie. “Het gaat om een kleine minderheid die moeilijkheden maakt. We denken er sterk aan om tegen dit soort lieden wat krachtiger te gaan optreden”, aldus de politie.