Spanning in de Golf beheerst de markten

ROTTERDAM, 8 JAN. Op alle aandelenbeurzen werden vanochtend lagere koersen genoteerd onder invloed van de toegenomen spanning in het Midden-Oosten. Desondanks was de omzet gering omdat beleggers hun stukken niet kwijt wilden. De CBS-stemmingsindex was rond het middaguur 0, 3 punten lager op 78, 0.

De Golfcrisis jaagde de dollarkoers vanochtend iets op, terwijl de olieprijs een lichte daling liet zien. Tegen het middaguur werd in Amsterdam een halve cent per dollar meer betaald dan de slotkoers van gisteren, van fl. 1, 7275 en werd een koers van fl. 1, 7325 behaald.

Gisteravond laat zat de koers in New York al boven de fl. 1, 73 en tijdens de aansluitende handel in Tokio kwam daar nog iets bij. Handelaren nemen geen risico's met grote aankopen en wachten liever op de uitkomst van het overleg van morgen tussen de Amerikaanse minister Baker en zijn Iraakse ambtgenoot Aziz, waarbij de Verenigde Staten een laatste poging ondernemen om Irak te overtuigen dat het zijn troepen uit Koeweit moet terugtrekken.

Op de wisselmarkt In Tokio werd gezegd dat de koersstijging van de dollar veel groter had kunnen zijn als de Amerikaanse economie er beter voor zou staan. In Tokio werden veel marken verkocht. Aanleiding daarvoor is het besluit van Moskou om troepen te sturen naar de Baltische republieken. De onafhankelijkheidsbeweging daar kan leiden tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, zo vreest Moskou. Mochten er grote problemen in de Sovjet-Unie ontstaan dan ondervindt de Duitse export daar direct de nadelige gevolgen van.

Ook de goudprijs steeg vanochtend. In Zurich opende de waarde met 393, 10 dollar per ounce (31, 1 gram) na een slot van 392, 25 dollar gisteravond.

Op de internationale olietermijnmarkten namen handelaren vanochtend net als op de beurzen en wisselmarkten een afwachtende houding in. Verwacht wordt dat de oliehandel pas na het overleg, morgen, tussen de Amerikaanse en Iraakse ministers van buitenlandse zaken, zal aantrekken. Volgens makelaars was er vanochtend op de termijnmarkt in Londen sprake van een “kleine correctie” op de levendige handel van gisteren, toen met 30.000 termijncontracten een “heel goede dag” werd gehaald. Voor een vat Noordzee-olie met leveringstermijn in februari werd na het middaguur 26, 60 dollar betaald, 20 dollarcent minder dan de slotnotering van gisteren.