Soedan laat vijf Palestijnen vrij

LONDEN, 8 jan. - Groot-Brittannie heeft gisteren verontwaardigd gereageerd op een beslissing van de Soedanese justitie vijf Palestijnen vrij te laten die in 1988 een bomaanslag hadden gepleegd waarbij zeven mensen om het leven kwamen, onder wie vier Britten. De Palestijnen, die zouden behoren tot de Arabische Revolutionaire Cellen, een van de namen waaronder de terrorist Abu Nidal opereert, mochten gisteren op last van een rechter in de hoofdstad Khartoum de gevangenis verlaten nadat ze respectievelijk 30.000 en 25.000 dollar hadden betaald aan de nabestaanden van twee Soedanese slachtoffers van de aanslag. De vijf terroristen waren aanvankelijk ter dood veroordeeld, een straf die naderhand werd opgeschort. Rechter Ahmed al-Bashir omschreef gisteren de bomaanslag van drie jaar geleden als “moord met een politiek motief” en moord is volgens de Soedanese islamitische wetgeving afkoopbaar. Londen ontbood hierop de Soedanese ambassadeur op het ministerie van buitenlandse zaken om uitdrukking te geven aan “het ongenoegen van de regering over de vrijlating van veroordeelde terroristen, een gebaar dat anderen kan aansporen tot soortgelijke aanslagen, zeker in deze tijd”. (AP, Reuter)