Sabena: wellicht 3.000 banen weg

ROTTERDAM, 8 JAN. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena schrapt mogelijk tien tot dertig procent van haar tienduizend arbeidsplaatsen als gevolg van een plan tot reorganisatie.

Dat blijkt uit berichten in de Belgische pers, naar aanleiding van een vergadering van het nieuwe Sabena-bestuur afgelopen vrijdag. Sabena weigert de cijfers te bevestigen. Een woordvoerder wijst erop dat het bestuur pas eind deze maand een plan voor herstructurering van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij aan de minister van verkeer zal voorleggen.

Sabena heeft het afgelopen jaar een groot verlies geleden, dat geschat wordt op 4 miljard frank, zo'n 220 miljoen gulden. De Belgische overheid, voor 54, 5 procent eigenaar van Sabena, wil haar belang in de luchtvaartmaatschappij verminderen omdat ze niet voldoende geld voor Sabena zegt te hebben.

De onzekere financiele situatie van de luchtvaartmaatschappij was voor KLM en British Airways eind december de belangrijkste aanleiding hun belang van elk 20 procent op te geven in Sabena World Airlines (SWA). SWA wilde een netwerk van 75 Europese lijndiensten ontwikkelen met de Brusselse luchthaven Zaventem als spil. Sabena, met een belang van 60 procent de grootste partij in SWA, wilde daartoe de meeste van haar 31 vliegtuigen aan SWA verhuren.

Het verbreken van de samenwerking binnen SWA en de noodzaak financieel orde op zaken te stellen heeft Sabena in een moeilijk parket gebracht.