PTT verwacht daling winst

PTT Nederland boekte in het afgelopen jaar minder winst dan eerder werd verwacht. Het telecommunicatiebedrijf wijt de daling aan versnelde afschrijvingen en versnelde investeringen.

Dat heeft bestuursvoorzitter ir. W. Dik gezegd in een nieuwjaarstoespraak voor leidinggevend personeel. Over de omvang van winstdaling en extra lasten wilde de PTT desgevraagd geen nadere mededelingen doen.

Het bedrijf onderstreept dat de winstdaling niet wordt veroorzaakt door een daling van het marktaandeel. De voorlopige operationele resultaten over 1990 zullen niet afwijken van eerder uitgesproken verwachtingen, aldus het bedrijf.

In september meldde PTT Nederland dat de nettowinst in 1990 ten minste gelijk zou zijn aan de 1, 46 miljard gulden die in 1989 werden geboekt. De totale investeringen voor 1990 werden toen op ruim 3 miljard gulden geschat.

De extra-investeringen zullen worden aangewend om de modernisering van het Nederlandse telecommunicatie-net te versnellen. Volgens eerdere plannen moest het net uiterlijk eind 1995 gedigitaliseerd zijn. De PTT kon niet aangeven hoeveel sneller de modernisering nu voltooid zal zijn.

Ook heeft de PTT de modernisering van de postkantoren versneld. Om de achteruitgang van het aantal geldhandelingen aan het loket, veroorzaakt door gelduitgifte-automaten, tegen te gaan, wil de PTT meer diensten aanbieden in een modernere omgeving. In de afgelopen drie jaar werden 11 vestigingen ingrijpend gewijzigd. Dit jaar zullen er nog eens vijftig volgen, in plaats van de eerder geplande tien.