Polovrouwen ondanks zegereeks nog uit vorm

PERTH, 8 jan. - Het Nederlands vrouwenpoloteam is op het wereldkampioenschap na drie wedstrijden nog ongeslagen. Maar na de povere verrichting tegen Nieuw-Zeeland (11-10) dropen de bankzitsters stilletjes af en kropen de speelsters van de laatste minuten geslagen op de kant. Van enige bestendige kampioensvorm was andermaal niets te merken.

Doordat Canada vervolgens met 10-5 van Duitsland won, moet de favoriet morgen zelfs nog een punt veroveren op de oosterburen om zeker te zijn van een plek in de halve finales. Door het matige doelsaldo is uitschakeling theoretisch nog mogelijk. “Daar heb ik nog niet eens bij stilgestaan”, zei bondscoach Van den Biggelaar. “Het kan inderdaad. Maar als we van Duitsland verliezen horen we gewoon niet in de finale thuis.”

De eerste periode in het zwembad van Bickton - het riante villa-oord waarheen de polosters zijn 'verbannen' - wees nog niet op moeilijkheden. Aanvoerster Patricia Libregts scoorde drie keer op rij en mede daardoor sloot het basiszevental die fase af op 5-1.

Dat voorspoedige begin was het sein voor Van den Biggelaar reserve's een kans te geven. Hij stuurde een nieuwe ploeg het water in en riep daarmee onbedoeld het onheil af. Nieuw-Zeeland, onder leiding van de Nederlander Peter-Paul Metz, krabbelde vechtend terug, enorm geholpen voor de malaise aan Nederlandse zijde. Zowel aanvallend als verdedigend klopte er niets meer van.

ROUTINIERS

Het onbestemde gevoel dat het wel eens goed fout kon gaan, kwam pas in de slotfase toen ook de te hulp geroepen routiniers het tij niet meer konden keren en even hard met de stroom mee afdreven. Het zwakke optreden werd net geen drama. Met nog een minuut te spelen kreeg Nederland, dat nog maar de kleinst mogelijke voorsprong koesterde, een strafworp tegen.

De ervaring van doelvrouw Helen Boering, die Karla van de Boon halverwege had afgelost, hield Oranje net op voorsprong. In de nog resterende aanvallen werd wijselijk de tijd volgespeeld. Het was wel een onvoorstelbaar zwaktebod.