PLO belooft Bagdad hulp bij Golfoorlog

BAGDAD, 8 jan. - De Palestijnse Bevrijdings Organisatie zal naast Irak staan in een oorlog tegen de anti-Iraakse coalitie in het Golfgebied. Dat heeft PLO-leider Yasser Arafat, een van Iraks beste bondgenoten, gisteren gezworen op een Palestijnse bijeenkomst in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Als de Verenigde Staten en hun medestanders tegen Irak willen vechten over zijn bezetting van Koeweit, “dan zeg ik welkom, welkom, welkom in de oorlog”, riep Arafat. “Irak en Palestina vertegenwoordigen een gemeenschappelijke wil. We zullen naast elkaar staan, en na de de grote slag zullen we, zo God het wil, samen bidden in Jeruzalem.” Want “de Iraakse strijders en de Palestijnse stenengooiers (in door Israel bezet gebied) hebben samen een afspraak met de overwinning”.

Voor die tijd zal “tussen de drie en zes jaar” worden gevochten, zei Arafat, omdat “een confrontatie in de Golf zich over de hele Arabische wereld zal uitbreiden”. De Iraakse president Saddam Hussein waarschuwde zondag dat een oorlog zich over de hele wereld zou uitbreiden.

Saddams uitspraken werden geinterpreteerd als een aankondiging van terreuraanslagen. Arafat, die eerder terrorisme heeft afgezworen in ruil voor een dialoog met de Verenigde Staten (die inmiddels weer door Washington is opgeschort), maakte geen melding van aanslagen. Verscheidene radicale Palestijnse groepen, waaronder groepen die deel uitmaken van de PLO, hebben met aanslagen gedreigd in het geval van een aanval op Irak.

In een vraaggesprek met een Spaanse televisiemaatschappij leverde Arafat kritiek op Europa, dat zijns inziens onvoldoende onafhankelijkheid heeft getoond in de Golfcrisis. Datzelfde verwijt heeft de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz de Europeanen gedaan. (Reuter, AFP)