Oorlogsschaduw valt over alle aandelenbeurzen

AMSTERDAM, 8 JAN. De koersen op de aandelenbeurzen dalen overal ter wereld, overschaduwd door het schijnbaar onafwendbare oorlogsgeweld in de Golf-regio. Toch blijven de omzetten matig, waaruit blijkt dat vele beleggers hun stukken niet kwijt willen. De CBS-stemmingsindex was rond het middaguur 0, 3 punten lager op 78, 0.

AMSTERDAM Weinig omzet en lagere koersen. Daarmee kan de aandelenhandel op Beursplein 5 vanmorgen worden getypeerd. In de loop van de ochtend trokken de koersen een fractie aan, net als op de andere Europese beurzen. Het wachten is duidelijk op 15 januari, de dag waarop het ultimatum aan Irak om Koeweit te ontruimen, afloopt.

Van de hoofdfondsen was Koninklijke Olie bij de opening zeven dubbeltjes lager op 129, 70 gulden evenals Unilever dat 147, 20 gulden deed. Ook bij de voedingsmiddelen ontstond enige koerserosie. De omstandigheid dat deze sector zich tot duverre redelijk heeft kunnen handhaven noopte kennelijk tot omwisseling naar meer gedaalde aandelen. Wessanen daalde 70 cent naar 61, 60 gulden. De onderneming maakte bekend dat de winst over 1990 vijf procent boven die van 1989 zal uitkomen, hetgeen iets beter was dan eerder werd verwacht. De beurs had evenwel geen oog hiervoor en wordt door de naderende Iraakse dreiging meer beinvloed. Autofabrikant Daf, die de afgelopen al veel kwijtraakte, was met 10 cent slechts fractioneel lager op 17, 40.

Ongeveer halverwege de morgenhandel vertoonde het gemiddelde van de aandelenkoersen een lichte daling. De CBS-stemmingsindex was 0, 6 punten lager op ongeveer 77, 7, maar trok later weer aan tot 78, 0. Handelaren zeiden te verwachten dat dit niveau de rest van de dag wel zou blijven bestaan.

NEW YORK Op Wall Street stonden aandelenkoersen gisteren onder druk als gevolg van de zich scherper opstellende partijen in de Golf-crisis. Vooral de dreigende taal van Saddam Hoessein lijkt weinig hoop te bieden op een uitweg in de woensdag te houden Geneefse bespreking.

De koersen daalden over een breed front. De al niet beste stemming werd nog aangezet door berichten over perikelen bij de onder curatele gestelde Bank of New England. Student Loan Marketing Sallie Mae, nog kortgeleden prima-donna vanwege verbeterde winstvooruitzichten verloor 23-8 dollar naar 453-4 wegens een krantenbericht dat vermelde dat de regering het studiefinancieringsprogramma gaat herzien.

Door de oorlogsdreiging was goud in trek en ook de goudproducerende mijnmaatschappijen boekten winsten. Newmont Mining steeg 31-2 naar 423-8 dollar en Battle Mountain Gold 11-8 naar 8 dollar.

Ook de dollar die bij onrust in de wereld vaker als toevlucht wordt gekozen, kon een stevige terreinwinst laten zien. Het Dow Jones industrie-gemiddelde daalde met 1, 7 procent naar 2.522.77.

TOKIO Het niveau van de aandelenkoersen daalde ook vanochtend relatief fors bij weinig handel, hetgeen te wijten was aan de naar oorlog leidende ontwikkelingen in de Golf, de mede daardoor stijgende olieprijs en dollar. Tokio gedroeg zich hiermee weinig anders dan Wall Street.

De situatie in het Midden-Oosten was er vooral de oorzaak van dat er weinig kopers waren te vinden en dat de koersen over de gehele dag gemeten een flinke veer moesten laten. handelaren meenden dat de Japanse koersen nog wel verder omlaag kunnen gaan als het inderdaad op oorlog uitloopt in het Midden-Oosten.

Het Nikkei-225-gemiddelde voor aandelen daalde 838, 73 punten naar 22.897, 84 en verloor hiermee 3, 53 procent.

LONDEN De Engelse aandelenbeurs die zich gisteren redelijk staande hield, opende vanochtend op lagere koersen. De koersneergang op Wallstreet en in Tokio zijn hieraan vooral debet. Zoals elders in de wereld daalt ook de stemming in Londen allengs naar een dieptepunt, waarvan handelaren menen dat het ergste nog niet voorbij is.

Het FT-100 gemiddelde was na ruim een uur na de opening 16 punten gedaald naar 2.097.

FRANKFURT Overschaduwd door oorlogsvrees en enigszins geschrokken van de forse daling die de Duitse aandelenkoersen gisteren ondergingen, opende Frankfurt vanochtend in een gedrukte stemming op iets lagere noteringen. Vanuit de beurs kon worden vernomen dat het ergste voorlopig voorbij zou kunnen zijn. In de loop van de morgen worden de officiele Duitse werkloosheidscijfers verwacht, maar die zouden volgens insiders de markt nauwelijks kunnen beinvloeden.

Het DAX-30 koerspeil bleef hangen op omstreeks 1.350.

PARIJS Bij de opening van de Franse aandelenbeurs was er meteen al een daling van twee procent meetbaar in navolging van de baisse-stemming die ook elders in de wereld de koersen aantast.

Het Peugeot-concern dat gisteren een forse stijging van het geleende vermogen bekend maakte, was zwak gestemd en daalde bijna vijf franc naar 481 franc. Eurotunnel-aandelen werden actief verhandeld en verloren bijna een halve franc op 36 franc.

BRUSSEL Ook de Belgische aandelenmarkt gaat gebukt onder oorlogsdreiging. Bij de opening waren de koersen over het algemeen weer wat lager. Assuradeur AG, de fusiepartner van Amev, raakte 300 franc kwijt op 6.500 franc. Petrofina won daarentegen 60 franc en bereikte 9.740 franc.