Lothar Spath in opspraak door gratis vakantiereizen

STUTTGART, 8 jan. - Lothar Spath, premier van de Westduitse deelstaat Baden-Wurtemberg, heeft aangekondigd dat hij de gratis reizen die hem zijn aangeboden door een elektronicabedrijf zal terugbetalen. Hij hoopt op die manier een politiek schandaal te voorkomen.

Het Westduitse weekblad Der Spiegel onthulde gisteren dat het Westduitse electronicaconcern SEL onder het voorwendsel van representatiekosten tal van rekeningen voor Lothar Spath betaalde. Zo hield de familie Spath vakantie in 1984 en 1986 in de Egeische Zee geheel op kosten van het bedrijf. SEL verschafte niet alleen een particulier vliegtuig voor de overtocht, maar huurde bovendien een tweemaster en een jacht voor de premier. Het was tijdens de tweede reis naar de Egeische Zee dat Spath richtlijnen uitgaf voor de technologiepolitiek, waarin hij pleitte voor versterking van het fundamenteel onderzoek met hulp van de staat. Dat paste precies in het straatje van SEL. Dochter Daniela Spath hield in 1987 een vakantie in Oostenrijk op kosten van het bedrijf, aldus Der Spiegel. Tegenover belastingambtenaren heeft de toenmalige financiele chef van SEL, Reinhold Knoll, toegegeven dat het betalen van dergelijke reizen en vakanties voor politici en hun familieleden officieel in strijd is met de regels, zoals die gelden voor SEL, onderdeel van het Amerikaanse bedrijf ITT.

Lothar Spath verklaarde gisteren niet te hebben geweten dat de uitnodigingen die hij had ontvangen voor rekening waren gekomen van SEL. Hij had altijd gedacht dat ze werden bekostigd door zijn vriend Helmut Lohr, in die tijd president-directeur van de onderneming. Lohr en zijn vrouw Franziska moeten zich inmiddels voor de rechter verantwoorden op beschuldiging van belastingfraude voor een bedrag van 1, 4 miljoen mark, omdat ze reizen hebben gemaakt en hun huis hebben gerenoveerd op kosten van het bedrijf.

Overigens schrijft Der Spiegel dat Spath ook zelf wensen voor reizen bij SEL gedeponeerd heeft. Zo wilde hij in 1988 een rondreis door de toenmalige DDR maken en een aantal andere Oostblok-landen. De kosten voor deze reis, die Spath samen met zijn geadopteerde zoon Peter maakte, nam SEL voor haar rekening. Later zou Spath overigens de helft van deze kosten hebben terugbetaald, nadat er processen waren begonnen over financiele bijdragen van het bedrijfsleven aan politieke partijen. SEL heeft uit oogpunt van discretie de reizen die Spath maakte altijd gedeclareerd op naam van deze Lohr.

De sociaal-democraten en de Groenen, die in de oppositie zijn in de deelstaat Baden-Wurtemberg, hebben inmiddels gevraagd om de instelling van een onderzoekscommissie. Lothar Spath