Koning Michael mag terug naar Roemenie

BOEKAREST, 8 jan. - De voormalige Roemeense koning Michael krijgt zijn Roemeense staatsburgerschap teruggekregen. Dit heeft het Roemeense kabinet gisteren besloten na een speciale zitting die acht uur duurde.

Minister van cultuur Andrei Plesu, die de bijeenkomst omschreef als 'slopend', zei dat de vorst nu “naar Roemenie kan komen wanneer hij wil”. Plesu heeft zijn ontslag ingetrokken dat hij vorige week had aangekondigd uit protest tegen de behandeling van de koning.

Volgens Plesu heeft de Roemeense ambassade in Bern al contact opgenomen met Michael, die in ballingschap leeft in Geneve. “Voor zover ik weet heeft de koning het aanbod geaccepteerd”, zo zei Plesu gisteren.

Onze correspondent in Geneve meldt dat de koning nog niet officieel op de hoogte is gebracht van het besluit. Zijn dochter prinses Sophie laat weten pas commentaar te willen geven als de Roemeense regering haar vader persoonlijk heeft geinformeerd.

De 69-jarige Michael, die in 1947 door de communisten werd gedwongen af te treden, wilde tijdens de kerstdagen een bezoek brengen aan zijn vaderland. Hij wist met een Deens diplomatiek paspoort het land binnen te komen, maar werd twaalf uur na zijn aankomst weer het land uitgezet. De koning zou, aldus de autoriteiten, op valse gronden zijn binnengekomen en bovendien arrogant gedrag hebben vertoond. Een regeringswoordvoerder noemde het bezoek “volslagen illegaal” en “een goedkope sensatie”. De Hohenzollern-dynastie, waartoe Michael behoort, heeft volgens de woordvoerder het Roemeense volk altijd 'geminacht'. In een verklaring werd gisteren gesteld dat deze uitspraken “niet de opinie van de hele regering weergeven”. (AP, UPI)