Koning Fahd in gesprek met de Britse premier Major: 'Strijdmacht moet blijven'

RIAD- LONDEN, 8 jan. - De Saoedische koning Fahd gelooft dat ook na afloop van de huidige crisis in het Golfgebied de aanwezigheid van een internationale strijdmacht ter plaatse nodig blijft. Fahd heeft dat volgens Britse zegslieden in Riad gisteren meegedeeld aan de bezoekende Britse premier John Major.

Dit onderwerp moet volgens de Saoedische koning in de komende maanden verder worden uitgediept, aldus de zegslieden tegenover Britse verslaggevers die met Major meereizen. De Britse premier maakt een rondreis door Saoedi-Arabie, Egypte en Oman voorafgaand aan het aflopen van het ultimatum van de Veiligheidsraad aan Irak op 15 januari.

Fahd had Major tevens gezegd niet te geloven dat de Iraakse president Saddam Hussein het bezette Koeweit volledig zal ontruimen zonder dat er geallieerd militair geweld aan te pas komt, “We verwachten wat acties van Saddam Hussein, maar niets bevredigends”, had hij gezegd.

Eerder op de dag had Major gezegd dat concessies aan Irak de kiem kunnen leggen voor grotere crises in het Midden-Oosten. Na besprekingen met in Saoedi-Arabie in ballingschap levende Koeweitse leiders onderstreepte hij dat er geen sprake kan zijn van compromissen over de bezetting van Koeweit. “Als Saddam Hussein enige beloning wordt gegeven voor wat hij heeft gedaan, kunnen de (geallieerde) troepen hier in een later stadium terug zijn met een groter probleem.” “Als Saddam Hussein hier straffeloos vanaf komt, kan dat het machtsevenwicht verstoren, met name in het Midden-Oosten.”

Major brengt vandaag een bezoek aan de Britse troepen in het noordoosten van Saoedi-Arabie. Groot-Brittannie heeft ongeveer 35.000 man naar het Golfgebied gestuurd sinds Irak op 2 augustus Koeweit bezette. (Reuter)