Kerkschat terug naar Duitsland

LONDEN, 8 jan. - Duitsland krijgt een kerkschat terug, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meegenomen door een Amerikaanse soldaat. Dat zijn de nabestaanden van de soldaat - Joe Meador, die in 1980 is overleden - en de Lutherse kerk van Quedlinburg in Londen overeengekomen.

De kerkschat omvat een Byzantijnse fles van bergkristal uit de tiende eeuw, een ivoren kam ingelegd met edelstenen, en gouden en zilveren relieken. Volgens een Duitse kunstexpert behoren de voorwerpen tot de drie belangrijkste middeleeuwse kerkschatten van Duitsland.

De kerk van Quedlinburg stelt dat Meador de voorwerpen heeft gestolen uit een ondergrondse bergplaats, waar ze destijds waren opgeborgen, en dreigde Meadors nabestaanden met een proces. Meador heeft altijd verteld, dat hij ze “tijdens een gevecht” had “gevonden” en ze vervolgens naar huis had gestuurd, “gewoon in een papieren zak”. (AP)