Huidige meevallende drukte niet maatgevend volgens NS

UTRECHT, 8 jan. - Dat de drukte in de treinen na de invoering van de OV-studentenkaart tot nu toe meevalt, wil niet zeggen dat er geen problemen zullen komen. Volgens de NS is de huidige situatie niet maatgevend.

Net als gisteren zaten de treinen in de ochtendspits vandaag niet voller dan normaal. Wel was nu de bezetting van alle treinen volgens het gebruikelijke beeld, terwijl gisteren een aantal treinen zelfs lager bezet waren dan anders.

Exploitatiedirecteur J. Schouten van de NS zegt dat de grote drukte nog moet komen. Hij verwacht die medio februari tot en met mei. Dat is, net als de periode september-november, de tijd waarin de treinen de grootste bezetting kennen.

Het blijft daarom gewenst, zei Schouten gisteren, dat meer onderwijsinstellingen hun aanvangstijden verschuiven. Tot nu toe is dat voor iets minder dan 200.000 studenten en scholieren gebeurd; daar zouden er volgens de NS nog eens 200.000 bij moeten komen. Op die manier willen de NS zoveel mogelijk voorkomen dat houders van een studentenkaart tijdens de topdrukte tussen kwart voor acht en kwart over acht 's ochtends in de trein zitten.

De NS hadden gisteren 60 treinen langer gemaakt. Uit vandaag gepubliceerde cijfers blijkt dat zonder die maatregel bij 20 treinen een aantal reizigers op de volgende trein hadden moeten wachten. Bij 20 andere treinen bleek de versterking achteraf niet nodig. De NS zeggen verder dat met de huidige inzet van materieel de kans op technische storingen groter is. Om dit zoveel mogelijk op te vangen, draaien werkplaatsen voor onderhoud en reparatie ook in de weekeinden door.