GRATIN DAUPHINOIS

Dit is een verrukkelijk Frans aardappelgerecht afkomstig uit de Dauphine. Landelijke eenvoud, koninklijke smaak, eenvoudig te bereiden. Een ideale combinatie van eigenschappen voor een gerecht. Er bestaan veel variaties op het thema aardappelgratin: met kaas en eieren of met kaas en melk, wel knoflook, geen knoflook. Maar de fijnste smaak wordt verkregen door zich te beperken tot de essentie van dit gerecht: krokant gegratineerde aardappelschijfjes zoet geurend naar room en boter. De aardappelgratin wordt meestal geserveerd als bijgerecht maar in feite verdient hij het te worden gegeten als voorgerecht - helemaal alleen in al zijn heerlijkheid.

Benodigd voor 2-3 personen:

500 g aardappelen (stevig ras)

1-2 teentje knoflook

1-4 liter room

boter

zout en versgemalen peper

Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 2-3 mm dik. Spoel de aardappelschijfjes langdurig in ruim water zodat ze iets van hun meel verliezen. Neem ze uit het water en dep de schijfjes goed droog. Wrijf de bodem en randen van een vuurvaste schaal in met de snijkant van het gehalveerde teentje knoflook en smeer de schaal vervolgens in met boter. Bedek de bodem van de schaal dakpansgewijs met de aardappelschijfjes en bouw de schaal laagsgewijs vol tot twee vingers onder de rand of tot de schijfjes op zijn. Strooi over iedere laag een beetje zout en veel versgemalen zwarte peper. Verdeel theelepelsgewijs klontjes boter over de bovenste laag en giet de room over het geheel (bij grotere hoeveelheden aardappelschijfjes kan als vuistregel worden aangehouden dat de room tot 1 vingerkootje onder de rand van de aardappelschijfjes moet komen). Gratineer de aardappels in een voorverwarmde oven (200 C) gedurende 1 uur; draai de oven dan op 180 C en gratineer nog 15 - 20 minuten. Waar het om gaat is dat de schijfjes aardappel eerst garen in de kokende room en wanneer deze geheel is opgenomen, de schijfjes bij een lagere temperetuur een krokante korst vormen bovenop. Onder die 'heilige' korst zitten welig geurende, van room doortrokken en verkleefde schijfjes hemelse aardappel. Het gerecht is heel geduldig en kan bij de allerlaagste ovenstand lang wachten op het moment van serveren; het wordt er in feite alleen maar lekkerder van want steeds meer laagjes aardappel krijgen een licht krokante beet.

    • Florine Boucher