Ecologische Partij als tweede oppositiepartij in Albanie

WENEN, 8 jan. - De Albanese autoriteiten hebben de oprichting toegestaan van de Ecologische Partij, de tweede onafhankelijke politieke partij in het land. Dit heeft het officiele persbureau ATA gisteren gemeld. Over de doelstellingen van de nieuwe partij is niets bekend gemaakt.

Vorige maand besloot het communistische bewind van partijleider Ramiz Alia onder druk van demonstraties en rellen de vorming van oppositiepartijen mogelijk te maken. Op 12 december werd de Democratische Partij opgericht. Op 10 februari zijn voor het eerst in zesenveertig jaar parlementsverkiezingen gepland. De Democratische Partij heeft geeist dat deze worden uitgesteld tot mei om de oppositie tijd te geven zich te organiseren. De oppositiepartijen hebben te kampen met beperkte communicatiemogelijkheden, maar het regime blijft vasthouden aan de oorspronkelijke datum. Wel kregen meer dan 200 politieke gevangenen dit weekeinde amnestie, waarmee werd voldaan aan een andere eis van de oppositie. (AP, Reuter)