Cheney beeindigt Stealth-project van marine VS

WASHINGTON, 8 jan. - De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, heeft gisteren het contract voor de produktie van A-12 Stealth-aanvalsvliegtuigen opgezegd. Met dit project van de marine was een bedrag gemoeid van ongeveer 57 miljard dollar.

Het Pentagon heeft de voornaamste bedrijven die waren betrokken bij het project, McDonnel Douglas en General Dynamics, laten weten dat het betreffende contract uit 1988 met onmiddellijke ingang is opgezegd. Het is het grootste contract dat het Pentagon ooit heeft opgezegd.

De bedrijven zeiden dat ze hiermee geen genoegen nemen, omdat ze zich aan het contract zouden hebben gehouden. Als het contract inderdaad niet doorgaat, zullen volgens hen zo'n 7.000 werknemers moeten verdwijnen.

Cheney betwist dit. Volgens hem dreigden er opnieuw aanzienlijke kostenoverschrijdingen. De ontwikkelingskosten van het toestel mochten volgens het contract 4, 8 miljard dollar bedragen, maar in de praktijk zal dit oplopen tot 7, 5 miljard dollar. Het Pentagon is niet van zins de jongste overschrijdingen van 1, 4 miljard dollar voor zijn rekening te nemen.

“Dit programma kan niet worden voortgezet tenzij ik meer geld vraag en mij borg stel voor de uitvoerende firma's. Maar ik heb het besluit genomen om dat niet te doen”, stelde Cheney in een verklaring. “Niemand kan mij vertellen hoeveel extra het zal kosten om dit programma gaande te houden. En ik geloof niet dat het verlenen van een borg in het nationaal belang is. Indien we het geld van de belastingbetalers niet verstandig kunnen besteden, dan doen we het niet”, aldus Cheney.

Het ministerie had aanvankelijk 850 van deze A-12 vliegtuigen besteld, die zodanig zijn ontworpen dat ze voor vijandelijke radar vrijwel onzichtbaar zijn. Vorig voorjaar was dit aantal al verminderd tot 620. De eerste proefvlucht, oorspronkelijk voorzien voor 1992, moest zeker achttien maanden worden uitgesteld.

Behalve de A-12's voor de marine heeft het ministerie ook nog een opdracht lopen voor de produktie van zo'n 75 B-2 bommenwerpers, die zijn uitgerust met dezelfde Stealth-technologie. Ook de financiering van dit project voor de luchtmacht, dat al ten minste dertig miljard dollar heeft gekost, is zeer omstreden. Veel Congresleden hebben al openlijk gepleit voor het beeindigen van dit zeer kostbare project.

De A-12's waren bedoeld als opvolgers voor de inmiddels 25 jaar oude A-6 toestellen, waarvan er ook een aantal in de Golf is ingezet. Cheney liet weten dat zijn departement onmiddellijk op zoek zou gaan naar alternatieven voor de A-12's. De nieuwe toestellen zullen volgens hem vermoedelijk eveneens beschikken over de Stealth-technologie.

Vorige maand ontdekten accountants dat de uitvoerende firma's en hoge regeringsfunctionarissen samenwerkten om de grote financiele problemen van het project te camoufleren. De zaak leidde tot het vertrek van een hoge marine-functionaris. (AP, UPI, Reuter)