Bernhard stak geld in strijd tegen stropers

ROTTERDAM, 8 jan. - Prins Bernhard is tussen 1987 en 1989 betrokken geweest bij een organisatie die met behulp van een donatie van anderhalf miljoen gulden van de prins infiltreerde in de stroperij en de illegale handel in hoorn van neushoorns. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit vanmorgen bevestigd. Volgens een woordvoerder van de RVD vond de prins het zo belangrijk om de illegale handel tegen te gaan, dat hij buiten medeweten van het Wereldnatuurfonds besloot geld te geven.

Het Britse dagblad The Independent van vanmorgen zegt te beschikken over geheime documenten, waaruit zou blijken dat directeur-generaal Charles de Haes van het World Wildlife Fund (WWF) in Geneve op de hoogte was van de activiteiten van de prins. Maar een woordvoerder van het WWF in Zwitserland ontkent elke betrokkenheid. Het fonds probeert nu niettemin zich officieel te distantieren van de activiteiten van de prins, die er van 1961 tot 1981 voorzitter van was en nu ere-voorzitter is.

Het project stond bekend onder de naam Operation Lock. De undercover-operaties speelden zich af in zuidelijk Afrika, waar veel illegale handel in hoorn van neushoorns is.

Om de operatie-Lock te kunnen uitvoeren had de voormalige president van de Afrikaanse afdeling van het Wereldnatuurfonds dr. John Hanks gebruik gemaakt van de diensten van een firma met de naam KAS Enterprises Ltd. Een van de activiteiten was om door middel van aankoop van hoorn binnen te dringen in de illegale handel. Daarvoor werd 225 duizend gulden gebruikt.

Het bedrijf ging over de kop omdat het geen financiele rekenschap af kon leggen over de uitrusting, het aangekochte hoorn en de fondsen. De prins en Hanks trokken zich in 1989 terug uit het project en de firma KAS Enterprises stopte de handel in 1990.