Banken lenen minder aan arme landen en O.-Europa

BAZEL, 8 JAN. Banken in de geindustrialiseerde landen hebben in de eerste helft van 1990 hun leningen aan Oost-Europa en de Derde wereld ingekrompen. Dat meldt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Bazel.

Het bedrag van de uitstaande leningen verminderde in de eerste helft van vorig jaar met 23 miljard dollar (3, 5 procent) tot 633 miljard dollar. Belangrijkste oorzaak vormde de 22, 8 miljard dollar die minder werden uitgeleend aan Latijns-Amerikaanse landen. Daarvan betrof 12, 7 miljard dollar Mexico dat in het kader van het plan-Brady de schuld met een vijfde verkleinde. De leningen aan Brazilie slonken met 6, 2 miljard dollar.

De leningen aan Oost-Europa daalden 5, 1 miljard dollar nadat tweede helft 1989 nog 3, 3 miljard dollar meer was uitgeleend. Het grootste deel van de daling betrof de Sovjet-Unie waaraan 3, 5 miljard dollar minder werd geleend.

Een aantal Aziatische landen kon wel meer geld lenen. Aan China leenden de banken een miljard dollar extra uit en aan Thailand 1, 1 miljard. De leningen aan ontwikkelde landen stegen met 6, 1 miljard dollar, waaronder 2, 5 miljard dollar extra aan Australie.

De betrokken banken bevinden zich in de grote tien industrielanden en Oostenrijk, Denemarken, Finland, Ierland, Luxemburg en Spanje. (Reuter)