'Abu Nidal laat vier Belgen vrij'

BEIROET, 8 jan. - Vier Belgische gijzelaars die al jaren gevangen worden gehouden door de Palestijnse terroristenleider Abu Nidal komen binnen 48 uur vrij. Dat heeft een woordvoerder van Abu Nidals Fatah Revolutionaire Raad, Walid Khaled, vandaag in de Libanese hoofdstad Beiroet meegedeeld.

De gijzelaars zijn volgens Khaled gisteren overgebracht naar een met Brussel overeengekomen plaats, waar ze zullen worden uitgewisseld tegen de Palestijnse terrorist Nasser Said, die in Belgie een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens een aanval met een handgranaat op een groep joodse kinderen in Antwerpen in juli 1980. De Belgische regering had al eerder laten doorschemeren Said te laten gaan als de gijzelaars vrijkwamen. Volgens Palestijnse bronnen heeft Belgie tevens beloofd een aantal contracten met Libie te tekenen.

In Brussel zei minister van buitenlandse zaken Mark Eyskens te hopen dat de gijzelaars snel thuis zouden zijn. In een radio-vraaggesprek voegde hij eraan toe dat de Libische leider Moammar Gaddafi een sleutelrol heeft gespeeld bij de inspanningen hen vrij te krijgen.

De gijzelaars zijn Emmanuel Houtekins (45), zijn vrouw Godelieve Kets (40) en hun kinderen Valery (19) en Laurent (20). Over de omstandigheden van hun gevangenneming bestaat geen zekerheid, maar aangenomen wordt dat ze in 1986 tijdens een boottocht op het jacht Selco op de Middellandse Zee door de Libische marine zijn opgebracht. Uiteindelijk belandden ze in handen van Abu Nidal, die hen althans de eerste jaren in Libie heeft gevangen gehouden.

Samen met hen werden indertijd ook de Francaisaise Jacqueline Valenttwee dochtertjes en haar Belgische vriend Fernand Houtekins gegijzeld. Als eersten werden de twee meisjes in december 1988 in Libie vrijgelaten. In april van dit jaar volgden Valente en Houtekins, en hun in gevangenschap geboren dochtertje Sophie-Liberte. Tegelijkertijd gaf Frankrijk drie gereviseerde Libische Mirages vrij, wat volgens diverse bronnen onderdeel vormde van een ruilhandel met Libie. (Reuter, AP, UPI)