Zeker dertig doden door zware storm

LONDEN-REIMS - Zware storm en hevige regenval hebben in Groot-Brittannie en Ierland aan zeker dertig mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Weerkundigen meldden windsnelheden tot honderdzestig kilometer per uur.

Door zware regenval en smeltende sneeuw zijn de Maas en de Seine in Frankrijk buiten hun oevers getreden. In het plaatsje Charleville-Mezieres stond het water meer dan een meter hoog in de straten. Ook de oevers van de Seine in Parijs waren onder water verdwenen.

De storm in Groot-Brittannie was zo hevig dat een langs het strand wandelend echtpaar in Brighton de zee werd ingeblazen en verdronk. In Mid Glamorgan in Wales kwam een 12-jarige jongen om het leven toen een muur instortte. In Ierland werden dertien mensen gedood door vallende bomen en andere ongelukken, onder wie zes Zwitserse toeristen.

Tien zeelieden kwamen om het leven toen de Maltese tanker Kimya, geladen met zonnebloemolie, die onderweg was naar de haven van Liverpool, kapseisde voor de kust van Wales. Vijf bemanningsleden konden worden gered, van wie er drie later overleden. Voor de westkust van Ierland sloeg een man overboord van de Britse trawler Greenland. Alle veerdiensten over de Ierse Zee werden uit de vaart genomen en tal van vliegvelden waren gesloten. Veel treinen kwamen tot stilstand omdat de rails geblokkeerd waren door vallende bomen. (Foto Reuter)