'VS kopen kernreactor van Moskou'

NEW YORK, 7 jan. - De Verenigde Staten zijn van plan een geavanceerde kernreactor van de Sovjet-Unie te kopen. Het gaat om de Topaz-2, een reactor die spionagesatellieten van energie moet voorzien. Dat heeft de New York Times vandaag gemeld.

De Amerikaanse krant, die officiele woordvoerders aanhaalt, schrijft dat de Topaz-2 een gemoderniseerde versie is van de reactoren die al tientallen jaren Sovjet-spionagesatellieten energie leveren. De Verenigde Staten hebben volgens de New York Times zelf geen kernreactoren in de ruimte. Wel is er een Amerikaans programma om ze te ontwikkelen.

De aankoop van de reactor zal later vandaag worden aangekondigd op een wetenschappelijk congres in Nieuw Mexico, aldus de krant. Volgens een zegsman van de regering in Washington is het doel van de aankoop vooral om meer te weten te komen over Sovjet-technologie en niet zo zeer om de reactor in een satelliet te plaatsen.

Hij zei dat de VS dit type moderne reactor eerder hadden bestudeerd maar dat de Amerikanen er nooit een hadden gemaakt. “Deze aankoop is een manier om het proces drastisch te versnellen, door te beginnen met een apparaat dat al werkt en er een gewijzigde versie van te maken”, aldus wordt de woordvoerder aangehaald. (Reuter-AFP)