Vrouwenkernploeg loopt in Alkmaar stormschade op; Last met 'vreemdelingen' naar EK

ALKMAAR, 7 jan. - Vrouwencoach Jan Wiebe Last sprak na de Nederlandse schaatskampioenschappen voor allrounders van “stormschade”. Inderdaad was dat achteraf op hem en een aantal van zijn rijdsters van toepassing. Yvonne van Gennip, Herma Meijer, Sandra Voetelink en Lia van Schie liepen averij op in de door outsider Jolanda Grimbergen gewonnen titelstrijd.

Last weet het falen van zijn 'beschermde' rijdsters aan de harde wind en het slechte ijs. Maar het waren lang niet altijd de weersinvloeden die de oorzaak waren van de matige prestaties. Na overleg met de Begeleidings Commissie Kernploegen (BCK) moet Last nu drie onverwachte deelnemers dulden in zijn equipe voor de Europese kampioenschappen in Sarajevo: Jolanda Grimbergen, Sandra Zwolle en Carla Zijlstra. Zij krijgen gezelschap van Yvonne van Gennip, die werd gediskwalificeerd wegens twee valse starts op de 500 meter, maar vervolgens wel de afstanden won die ze nog mocht rijden (3000 en 1500 meter). Zwolle en Zijlstra waren notabene geen lid van de kernploeg. Van Gennip: “Het is goed dat ik Jolanda Grimbergen ken, anders ging ik met een stel vreemdelingen naar Sarajevo.”

Clementie

Voor de NK had de BCK als selectienorm gesteld dat de eerste twee van de einduitslag zich automatisch kwalificeren en de overige twee in overleg met de coach zouden worden aangewezen. Met gemengde gevoelens stapte Last gisteravond naar het kamertje waar de keuzeheren zich hadden teruggetrokken. In de BCK hebben Ard Schenk, Simon Smit en voorzitter Dick van Zanten zitting. Op het lijstje van Last prijkten drie namen: Grimbergen, Zwolle en Van Gennip. De vierde had hij in zijn voordracht opengelaten, in de hoop dat de BCK clementie zou tonen voor een van zijn falende talenten. Last: “Achteraf zeg ik: als je realistisch bent heeft Carla Zijlstra toch het meeste recht op deelname aan het EK. Het verschil tussen haar en Lia van Schie was op de vijf kilometer bijna twaalf seconden. Ik heb dan ook zo min mogelijk voor eigen parochie gepreekt. Ik zal Zijlstra en Zwolle de komende weken alle steun geven.”

Sandra Zwolle keert terug in de kernploeg nadat zij afgelopen zomer door Last uit het keurkorps was verwijderd. De negentienjarige rijdster uit Heerenveen toonde zich daar toen nogal verbolgen over. Zwolle meende dat de terugval van haar prestaties het gevolg was van een longinfectie, een enkel- en een heup-blessure. Ex-kampioene Sijtje van der Lende, haar trainster in het gewest Friesland: “Last had Sandra eigenlijk al een beetje afgeschreven. Hij verweet haar een gebrek aan inzet. Daar heb ik nooit wat van gemerkt. Sandra zou twee jaar de kans krijgen om te rijpen in de kernploeg. Die toezegging werd later weer ingetrokken. Ik ben met haar op een andere manier gaan trainen. Geen drie keer een uur op een dag, maar drie uur achter elkaar. Ik vond haar nogal dik. Waarschijnlijk omdat er in de kernploeg veel wordt gesnoept.” En Zwolle vult zelf aan: “Ik heb in de zomer niet gefietst. Maar ik ben wel zo'n negen kilo afgevallen.”

Calgary

Van Gennip meende het in Alkmaar te moeten opnemen voor Voetelink, die na haar val op de drie kilometer het spoor totaal bijster raakte. “Dat kan gebeuren als je zoiets overkomt.” Nationaal kampioene Grimbergen kende echter geen mededogen: “Sandra had op de 1500 revanche moeten nemen. Toen liet ze niets zien (negende plek, red.). Een toernooi duurt twee dagen.” Volgens de Rijnsburgse heeft het merendeel van de kernploeg de overgang van de hal in Calgary, waar de ploeg van Last voor de Kerst drie weken vertoefde, naar de winderige buitenbaan van Alkmaar te licht opgenomen. “Toen ik terug was in Nederland ben ik in Geleen meteen in de open lucht gaan schaatsen. Kon ik al vast wennen aan het slechte weer. Ik had wel eerder weg gewild uit Calgary maar dat bleek niet mogelijk. Ik voel me sterker dan vorig jaar, toen ik twaalfde werd op het EK. Nu moet een plaats bij de eerste tien tot de mogelijkheden behoren. Het kan soms raar lopen in de sport. In Berlijn dacht ik begin dit seizoen nog: het wordt niets meer met mij, laat ik maar een baantje gaan zoeken.”

Herma Meijer stopte juist met werken (in een kledingzaak), maar ze ging er niet beter door schaatsen. De revelatie van het WK van 1990 - beste Westeuropese op een vierde plaats - sloot de NK teleurstellend af als zevende. Meijer is al het hele seizoen onherkenbaar. Volgens Last komt dat ondermeer doordat ze is gaan samenwonen. Maar de 21-jarige rijdster uit Assen denkt daar anders over. “Ik ben afgelopen zomer niet alleen een paar weken ziek geweest maar ik voelde me ook chronisch vreselijk moe en lusteloos. Ik sliep soms de hele dag. Mijn bloed was goed, daar lag het niet aan. Het moet een natuurlijke terugval zijn. Dat maakt Christine Aaftink momenteel ook mee.” Meijer gaat zich nu helemaal toeleggen op de korte afstanden. “Op de allroundkampioenschappen heb ik dit seizoen niets zoeken. Ik wil me helemaal richten op de 500, 1000 en 1500 meter. Dat zou ik anders volgend jaar toch gedaan hebben voor de Winterspelen. Na Albertville kan ik het altijd weer als allroundster proberen. Dat is toch het leukste.”

Vormcrisis

Raakte een groot aantal pupillen van Last tussen de wal en het schip, de mannenkernploeg van zijn collega Ab Krook stond geen indringers toe. Leo Visser heeft zijn pilotenopleiding voltooid en de troon weer bestegen. Met winnende tijden op de vijf kilometer en de 1500 meter bleef hij Bart Veldkamp in het eindklassement voor. Op de tien kilometer liet Visser zijn concurrent in een directe confrontatie als een echte routinier uitrazen, zonder zijn titel in gevaar te brengen. Veldkamp toonde twee weken voor de Europese titelstrijd echter over zijn vormcrisis heen te zijn. Met name op de vijf en tien kilometer maakte de Hagenaar een sterke indruk. De ploeg voor het EK wordt gecompleteerd door Ben van der Burg (derde) en Thomas Bos (ondanks val op vijf kilometer vierde in eindklassement).

Volgens Visser bezit iedere schaatser van dit kwartet de capaciteiten om de Europese titel te veroveren. “Met wat gerichte training moet ik zelf de komende weken nog wat kunnen groeien. De Noren zijn het seizoen sterk begonnen, maar ze presteren nu toch wisselvallig. Na het EK en het WK beslis ik of ik volgend seizoen ook nog deelneem aan de Olympische Spelen.”

    • Erik Oudshoorn
    • Onze Guus van Holland