Vredesdelegatie: geen spoor van haat in Irak

AMSTERDAM, 7 jan. - “Ik dank God dat er nog iemand op deze aarde aan ons denkt”, zo luidt de tekst op een van de vredeswensen die de zaterdag teruggekeerde Nederlandse vredesdelegatie mee terugnamen uit Bagdad. De vier Nederlanders, vergezeld door de Utrechtse imam Hamza Zaid, verbleven gedurende een week in de Iraakse hoofdstad om daar de op papier gestelde vredesboodschappen uit te delen.

In Bagdad bezochten ze onder meer een moskee, twee kerken, een ziekenhuis en twee universiteiten. Meestal werden ze daarbij 'begeleid' door een vertegenwoordiger van de Iraakse regeringsorganisatie 'Vrede, Solidariteit en Vriendschap'. De delegatie heeft desondanks niet het gevoel voor propagandadoeleinden te zijn gebruikt. “Dat kwam omdat we ons volledig a-politiek hebben opgesteld”, aldus delegatielid M. Ganzeman. Hij onderstreept het feit dat Contact-Golf in tegenstelling tot andere westerse vredesdelegaties geen gesprek met Saddam Hussein heeft aangevraagd. “We zijn dan ook geen enkele keer op de Iraakse tv verschenen en er is slechts een krante-artikel aan onze aanwezigheid gewijd. Kennelijk waren we politiek niet interessant en daar zijn we blij mee.”

Op nieuwjaarsdag woonde de Rotterdamse postbode een dienst bij in een katholieke kerk in Bagdad. Voor de zevenhonderd kerkgangers deed hij in het Engels een oproep tot vrede. “Na afloop kwamen er tientallen mensen op ons af, die spontaan begonnen vredeswensen voor Nederlanders op te schrijven”, aldus Ganzeman. In de kerk ontmoette hij een frontsoldaat die zei doodsbang te zijn en te hopen dat hij zijn geweer niet hoefde te gebruiken. Delegatielid A. Hertzberger zegt desgevraagd “geen spoor van haat” te hebben gemerkt ten opzichte van westerlingen.

De vredesbewegingen Kerk en Vrede, het Humanistisch Vredesberaad en Vrouwen voor Vrede hebben vanochtend tijdens een bezoek aan de Iraakse ambassade in Den Haag Irak opgeroepen niet tot een oorlog over te gaan. Zij roepen op alles te doen om tot een vreedzame oplossing van het conflict te komen.

“Elk land dat zich daarvoor niet volledig inzet, wordt medeplichtig aan de dood van honderdduizenden onschuldige mensen”, aldus I. Schippers van Vrouwen voor Vrede.