Turkse politie houdt stakende mijnwerkers aan

ANKARA, 7 jan. - Turkse veiligheidstroepen hebben vandaag ten minste 186 stakende mijnwerkers aangehouden die deel uit maakten van een protestmars van 50.000 mensen. De mijnwerkers legden op 30 november het werk neer om een loonsverhoging van meer dan 500 procent af te dwingen. Zij wilden afgelopen vrijdag met 1.000 bussen vanuit Zonguldak aan de Zwarte Zee naar Ankara reizen om daar te demonstreren bij het presidentiele paleis. Toen de politie gisteren de bussen verhinderde weg te rijden, vertrokken de mijnwerkers te voet. Vorige week verwierp de mijnwerkersbond een aanbod van de regering om de lonen met 120 procent te verhogen. Ook een gesprek tussen premier Akbulut en vakbondsleider Semsi Denizer leverde zaterdag niets op. De mijnwerkers wilden verder marcheren maar stuitten na twaalf kilometer op politie-eenheden. Vanochtend kwam het tot een treffen tussen politie en stakers. (Reuter)